VOJVODINO, SREĆAN TI ROĐENDAN! Čanak proslavlja ODLUKU komunista, jedni je POZDRAVLJAJU, drugi je proklinju
Nenad Čanak o AP Vojvodina, Foto: Dragana Udovičić

ČESTITKA!

VOJVODINO, SREĆAN TI ROĐENDAN! Čanak proslavlja ODLUKU komunista, jedni je POZDRAVLJAJU, drugi je proklinju

Čestitka koja je podelila Srbiju...

Objavljeno:

Predsednik LSV Nenad Čanak čestitao je građanima Vojvodine, kako je naveo, rođendan, 31. juli.

Čestitka je upućena u znak sećanja na dan kada je 1945. godine Vojvodina konstituisana kao autonomnaa pokrajina, nakon pobede partizana nad fašistima u Drugom svetskom ratu.

"AP Vojvodina je stvorena zahvaljujući velikom doprinosu vojvođanskih naroda borbi protiv fašizma. Vojvodina je 31. jula 1945. stvorena kao nadnacionalna i multietnička pokrajina koja pripada svim narodima koji u njoj žive", naveo je Čanak u saopštenju.

Prema njegovim rečima, istorijske pouke 31. jula 1945. su jasne: "Vojvodina je sama konstituisala svoju autonomiju. Vojvodina odlukom svoje skupštine postaje deo Srbije, ali kao autonomna pokrajina".

"Zbog toga ne prihvatamo istorijski falsifikat zapisan u Ustavu Srbije da je Vojvodina nastala 2006. godine", poručio je Čanak i "sa žaljenjem" konstatovao da aktuelna vlast u pokrajini jedini pravi rođendan Vojvodine odbija da obeležava.

"Podsećamo da je LSV u Skupštini Vojvodine, kada se glasalo o istorijskim datumima od značaja za našu pokrajinu, snažno zahtevala da se i 31. juli 1945. uvrsti kao jedan od ključnih datuma naše istorije. Odbijanjem da se takva odluka izglasa naprednjačka vlast u pokrajini se narugala istoriji i još jednom negirala proslavljene antifašističke tradicije Vojvodine. Njima svima uprkos, Vojvodino, srećan ti rođendan", poručio je Čanak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.