NOSITE STOMAČIĆ KAO IVICA DAČIĆ! Bora ČORBA posvetio novu pesmu srpskom ministru, njene reči su APSOLUTNI HIT
Ivica Dačić i Bora Čorba, Foto: Filip Plavčić, Damir Dervišagić

ZASLUŽIO JE!

NOSITE STOMAČIĆ KAO IVICA DAČIĆ! Bora ČORBA posvetio novu pesmu srpskom ministru, njene reči su APSOLUTNI HIT

Evo kako je Bora Đoređević opevao šefa srpske diplomatije

Objavljeno: 10:19h

Muzičar i pesnik Bora Đorđević čestitao je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću na 14. povlačenju priznavanja nezavisnosti Kosova koje je stiglo iz Centralnoafričke Republike i najavio da će na narednom albumu Riblje čorbe jednu pesmu posvetiti njemu.

- Refren ide: "ministar inostranih poslova pevanjem ruši priznavanje Kosova. Nosite stomačić k'o Ivica Dačić" - izjavio je Đorđević za FoNet i ocenio da Dačić obavlja sjajan posao.

Kada je reč o suštini kosovskog problema, on smatra da se zapravo radi o Trepči i rudama kojima je Kosovo obilato snabdeveno i ima ih za višedecenijsku eksploataciju.

U serijalu razgovora Kosinus, on objašnjava da mu je, između sporazuma i zamrznotog konflikta, bliža ova druga varijanta.

Rešenje ne vidi u učešću međunarodne zajednice, uveren da mnogi među njenim predstavnicima ni ne znaju gde je Kosovo.

- Toliko je pregovarano, toliko je bilo posrednika u pregovorima i toliko su pregovori potcenjivački i ucenjivački za Srbiju, da o tim pregovorima ne bih preterano ni razmišljao - poručio je Đorđević.

Kao primer, on pominje odnose Kine i Tajvana i priznaje da "niti smo mi Kina, niti je Kosovo Tajvan", ali je to "situacija u kojoj Kina ne priznaje Tajvan ni u ludilu".

foto: Vladimir Sporčić

Đorđević je, međutim, svestan da je jedna situacija de fakto, a druga de jure i objašnjava da "Kosovo de fakto postoji, dok de jure, pravno, Kosovo ne postoji".

- Tako je u preambuli našeg Ustava za koju smo se toliko borili - naglasio je Đorđević i podsetio da je takav Ustav jedva prošao i da je morao i patrijarh Pavle da interveniše.

- Osnovni cilj neprijatelja celovite Srbije je da sruše taj Ustav, i preambulu Ustava - poručio Đorđević.

Smatra da je kompromis po pitanju Kosova teško pronaći, ali je uveren da tamo ima ljudi sa kojima je moguće razgovarati.

Povodom ideje razgraničenja, Đorđević podseća da je svojevremeno, kada je predsenik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić predložio "jeretičku" podelu Kosova, i on u tekstu za Frankfurske vesti izašao sa svojim predlogom podele.

- Da se spasi šta se spasti može, pre svega ljudi, a svaka svetinja na teritoriji koja navodno pripada njima, da se kamen po kamen prenese u Srbiju - obrazložio je Đorđević.

On smatra da ta ideja i danas zvuči jeretečki i napominje da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) s tim nikada neće složiti.

Smatra da nema potrebe za raspisivanjem referenduma o statusu Kosova i protivi se prijemu Kosova u međunarodne organizacije.

- Šta jedna lažna republika ima da traži u Ujedninjenim nacijama - upitao je Đorđević.

Ima mnoge utiske sa Kosova, pa se priseća i nastupa u okviru "Bajk rok misije" u Kosovskoj Mitrovici, gde su brojni učesnici dočekivani kao malo vode na dlanu.

- Beograd misli da je Kosovo mnogo daleko od Beograda, a nije - zaključio je Đorđević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.