KO VLADA SRBIJOM, GLAVA MU JE U TORBI: Na današnji dan UBIJEN je ovaj SRPSKI VLADAR, a podsetimo se i OSTALIH
Karađorđe, Mihailo Obrenović i Zoran Đinđić, Foto: Printscreen

krvava istorija

KO VLADA SRBIJOM, GLAVA MU JE U TORBI: Na današnji dan UBIJEN je ovaj SRPSKI VLADAR, a podsetimo se i OSTALIH

I dok je na Karađorđa krenuo kum, kneza Mihaila Obrenovića su ubila četvorica braće Radovanović

Objavljeno:

Đorđe Petrović Karađorđe, obnovitelj srpske države, junak koji je poveo Prvi srpski ustanak i srpsku vojsku u borbu sa vekovnim neprijateljem ubijen je na današnji dan 1817. kod Velike Plane, po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Ubistvo je izvršio Nikola Novaković, a organizator je bio, ni manje ni više, nego kum vožda Karađorđa, Vujica Vulićević.

I dok je na Karađorđa krenuo kum, kneza Mihaila Obrenovića su ubila četvorica braće Radovanović, na inicijativu prognane dinastije Karađorđević, pa je tako istragom i utvrđeno da je Aleksandar Karađorđević bio umešan u osmišljavanje ubistva.

foto: Printscreen

I Karađorđevići i Obrenovići su kroz istoriju imali krvavi vladarski presto. Treba se setiti i da je na kralja Milana Obrenovića pokušano nekoliko atentata, a pokušala ga je čak i jedna žena, Ilka Marković, snaja Svetozara Markovića. I dok su na kralja Milana uglavnom pokušani neuspeli atentati, njegov sin Aleksandar Obrenović i njegova supruga Dragica stravično su ubijeni 11. juna 1903. Njihovo ubistvo je bila posledica kulminirane zavere pojedinih oficira i prpadnika političkih stranaka.

Retki su srpski i jugoslovenski vladari koji su umrli na prestolu, a da nisu ubijeni ili proterani. Ovom, takođe, možemo dodati i nekoliko neostvarenih atentata na vladare, na primer Ivandanjski atentat na gorepomenutog kralja Milana, koji je umalo odsekao Pašićevu glavu (1899).

Da se je politički srpski tron tokom 19. i kasnije 20. veka nastavio svoju krvavu i sumornu tradiciju govore činjenični podaci. Od najpoznatijeg atentata u Marseju na kralja Aleksandra I Karađorđevića, koji se odigrao 9. oktobra 1934. godine, prilikom njegove zvanične posete Francuskoj, ta tradicija se i sa savremenim političarima nastavila.

foto: Printscreen

Atentator na kralja Aleksandra Karađorđevića, Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije, usmrtio je kralja Aleksandra s četiri metka.

Bilo da su želeli dobro ili loše svom narodu, srpske vođe, revolucionari, predsednici i kraljevi su stradali. Tako je, ako se okrenemo novijoj istoriji Zoran Đinđić ubijen 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede je u budućnost.

foto: Printscreen

Ovo je spisak svih srpskih kraljeva i vođa koji su ubijeni:

- Časlav Klonimirović - ubijen - Jovan Vladimir - ubijen - Kralj Stefan Dečanski - svrgnut i ubijen - Car Uroš - po legendi ubijen - Jovan Nenad - ubijen - Karađorđe - ubijen - Knez Mihailo Obrenović - ubijen - Knez Danilo Petrović - ubijen - Kralj Aleksandar Obrenović - ubijen - Kralj Aleksandar I Karađorđević - ubijen

- General Milan Nedić - ubijen - Premijer Zoran Đinđić - ubijen

BONUS VIDEO:

POSLE GOVORA BRATA DUŠANA NIKO NIJE MOGAO DA ZAUSTAVI SUZE: Ti si bila moj stariji brat, princeza, tatina ćerka, majkino najlepše... NE, TI NAS NISI NAPUSTILA! Staće vam knedla u grlu (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.