POSLANICI RASPRAVLJAJU O SREBRENICI I RTS-U! Haos u SKUPŠTINI, članovi Vlade odgovaraju na PITANJA!
Narodna skupština Republike Srbije, Foto: Printscreen / RTS

brojna pitanja

POSLANICI RASPRAVLJAJU O SREBRENICI I RTS-U! Haos u SKUPŠTINI, članovi Vlade odgovaraju na PITANJA!

Poslanici su pitali danas vladu kada će zauzeti stav o, kako su naveli, "kampanji koju vode pojedine NVO, stranke i mediji da se srpskom narodu pripiše žig genocidnosti zbog Srebrenice", zatim da li je RTS kupovao sportska prava od preprodavaca - "Dajrekt medije", SBB i drugih, kao i o privatizaciji Luke Novi Sad....

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije odgovaraće danas u Skupštini Srbije na pitanja poslanika. Prema Poslovniku skupštine, članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, kada je sednica u toku, od 16 do 19 sati. Deo opozicije i dalje bojkotuje sednice Skupštine Srbije.

Poslanici su pitali danas vladu kada će zauzeti stav o, kako su naveli, "kampanji koju vode pojedine NVO, stranke i mediji da se srpskom narodu pripiše žig genocidnosti zbog Srebrenice", zatim da li je RTS kupovao sportska prava od preprodavaca - "Dajrekt medije", SBB i drugih, kao i o privatizaciji Luke Novi Sad.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj postavio je poslaničko pitanje premijerki Ani Brnabić povodom, kako kaže, kampanje u Srbiji da bi se "promovisala ideja i afirmisao nekakav genocid u Srebrenici".

- NVO sektor koji je obilno finansiran iz budžeta Srbije, ima jedini zadatak da okrivi Srbiju i sprski narod za izmišljeni genocid u Srebrenici. Prvo, vlada da zauzme mnogo čvršći stav i da se obračuna sa tim pokušajima. Srpski narod nije genocidan, nije se desio gencid, niko ne negira zločine, ali kada Republika Srbija finansira te organizacije, a one šire priču o nekakavom genocidu- rekao je Šešelj, istakavši da RTS dobija oko 80 miliona evra godišnje iz budžeta, uz novac od pretplate, ali i da pored toga "redovno objavljuje kartu Srbije bez KiM".

Marijan Rističević, poslanik vladajuće većine, postavio je pitanje Ministarstvu kulutre kada će RTS da odgovori da li je kupovao sportska prava direktno od organizatora sportskih događaja ili od prepordavaca koji na to nemaju prava.

Nada Lazić iz LDP-LSV-SDA Sandžaka je pozvala je ministra privrede i premijerku da se preispita postupak u vezi sa privatizacijom Luke Novi Sad u ime malih akcionara i da im se pomogne u njihovom postupku dobijanja akcija.

Ona je podsetiala da je u maju prodata Luka Novi Sad kompaniji Port Dubai koja je dobila udeo veći od 99 odsto i zapitala po kojim kriterijuma je sprovedana privatizacija te luke i kada će mali kacionari biti upisani u evidenciju i dobiti akcije na osnovu te privatizacije.

Drugo pitanje se odnosilo na preispitivanje bonusa vrednih 97 miliona dinara za period od tri meseca koje je, kako je rekla Lazić, neposredno pre privatizacije podelio bivši direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev.

Inače, poslanici su juče popodne počeli raspravu o Predlogu izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, na koji je podneto 132 amandmana od kojih su vlada i nadležni odbor prihvatili šest. Prethodno su završili raspravu o izboru Poverenika za informacije od javnog značaja, a glasanje o ovoj i ostalim tačkama dnevnog reda tekuće sednice biće održano najverovatnije u petak.

Na dnevnom redu su još i izmene Zakona o posebnim uslovima koje se tiču izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a kojima se proširuje krug lica na koje se projekat odnosi.

Pred poslanicima je i Sporazum između Srbije i Severne Makedonije o uspostavljanju graničnih kontrola na graničnom prelazu Preševo - Tabanovce.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.