JEDNA TEMA ĆE BITI POSEBNO OSETLJIVA! Johanes Han sutra stiže u Beograd da priča sa SRPSKIM ZVANIČNICIMA!
Komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, Foto: Beta/Zucchi Enzo

Hanov mandat traje do oktobra

JEDNA TEMA ĆE BITI POSEBNO OSETLJIVA! Johanes Han sutra stiže u Beograd da priča sa SRPSKIM ZVANIČNICIMA!

Han, dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu, a sa državnim rukovodstvom će razgovarati o evropskim integracijama i reformama koje Srbija treba da obavi na tom putu!

Objavljeno:

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić kaže da će veliki deo razgovora komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana i srpskih zvaničnika biti posvećen evropskim integracijama, ali i Kosovu i Metohiji, posebno nakon odlaska Ramuša Haradinaja u Hag.

Grubješić za medije rekla da će Han, koji sutra iz Skoplja dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu, sa državnim rukovodstvom razgovarati o evropskim integracijama i reformama koje Srbija treba da obavi na tom putu, a na osnovu izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

- Ali jedna od glavnih tema će biti i dijalog Beograda i Prištine, posebno zato što je komesar Han bio veoma aktivan u nastojanjima da se dijalog odblokira - navela je Grubješić.

Podseća i da je tzv. kosovski premijer Ramuš Haradinaj otišao pred specijalno tužilaštvo u Hag, da još nema informacija da li će biti podignuta optužnica ili ne i kako će se taj proces završiti.

Grubješić podseća da Hanov mandat traje do oktobra, a da ga je Austrija opet predložila za komesara, mada nije navedeno za koji portfelj.

- Glavno je pitanje da li će portfelj komesara za proširenje i susedsku politiku ostati u novoj komisiji ili će se opet modifikovati, kao što je bio slučaj kada je Han preuzeo tu funkciju, pa je dobio i ''susedsku politiku'' -navodi Grubješić.

Dodaje i da ima još kandidata za njegovu fotelju, među kojima su Slovenac i Mađar, ali ističe da je za Srbiju važno da na tom mestu bude komesar koji je sklon proširenju i koji dolazi iz zemlje koja podržava proširenje.

- Do sada smo imali sreće sa komesarima, ali treba da imamo u vidu i ograničenje njhovog posla i da moraju da slede okvir evropske politike, a o proširenju se, nažalost, ne govori jednim glasom u Evropi - navodi Grubješić

Ona kaže da je Han bio aktivan i posvećen, da je, za razliku od nekih prethodnika, češće obilazio region i Srbiju i da veruje da će takav postao nastaviti ukoliko ostane na toj poziciji.

Podseća da se Han pre proširenja bavio regionalnim razvojem i regionalnom politikom u okviru Evropske komisije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.