SRBIJA DOBIJA NUKLEARNI ISTRAŽIVAČKI CENTAR: Stižu najbolji ruski tehnolozi
Nenad Popović u poseti institutu za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu, Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

poseta RUSIJI

SRBIJA DOBIJA NUKLEARNI ISTRAŽIVAČKI CENTAR: Stižu najbolji ruski tehnolozi

Obnavljanjem saradnje sa Rosatomom naša zemlja, posle 30 godina, ponovo podiže svoje naučne kapacitete

Objavljeno:

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, posetio je Istraživački institut za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu i tom prilikom sastao se sa direktorom ovog instituta Aleksandrom Tuzovim.

Popović je naveo da se u ovom trenutku radi na pripremi međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o uspostavljanju Centra za nuklearne nauke, istraživanja i inovacije u Srbiji.

- To će biti najmoderniji nuklearni istraživački centar u ovom delu Evrope. U njemu će se sprovoditi naučna istraživanja u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe, pre svega u medicini, poljoprivredi, industriji, razvoju novih materijala. Gradićemo ga u partnerstvu sa ruskom Državnom korporacijom Rosatom. Ovo je prvi put u istoriji da Rosatom ima takav aranžman sa bilo kojom državom - rekao je Popović.

1 / 3 Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

On je istakao da će uspostavljanjem ovog centra Srbija ponovo postati ono što je nekada bila - lider u nuklearnim naukama u ovom delu Evrope.

- Srbija je imala nuklearne fizičare i naučnike koji su bili među najboljima u Evropi. Obnavljanjem saradnje sa Rosatomom, naša zemlja, posle 30 godina, ponovo podiže svoje naučne kapacitete u oblasti nuklearnih tehnologija. I to radimo na bazi najboljeg ruskog znanja i tehnologija koje će nam u budućnosti biti dostupne u Srbiji - istakao je ministar.

Direktor Istraživačkog instituta za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu, Aleksandar Tuzov, istakao je da je ovo prva poseta jednog inostranog ministra ovom institutu u poslednjih 35 godina, što govori mnogo o poverenju koje postoji između dve države. Tuzov je predstavio rad Instituta i ponovio spremnost ruske strane da podeli sa Srbijom znanje i stave na raspolaganje tehnologije koje Rusija razvija u ovoj oblasti.

U okviru Istraživačkog instituta za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu, nalazi se šest istraživačkih reaktora. Ovo je najveći evropski kompleks za nuklearna istraživanja gde se razvijaju inovativne nuklearne tehnologije i sprovodi transfer znanja iz oblasti nuklearnih nauka u nove grane, kao što su nuklearna medicina, industrija, poljoprivreda i druge.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.