DRUGA VERZIJA JE STRAVIČNA! Dva moguća SCENARIJA posle ostavke RAMUŠA HARADINAJA!
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta / Armenija Zajmi Besevic

isplivali detalji

DRUGA VERZIJA JE STRAVIČNA! Dva moguća SCENARIJA posle ostavke RAMUŠA HARADINAJA!

Haradinaju je od uvođenja taksi popularnost porasla!

Objavljeno: 22.07.2019. 22:32h
  • 1

Potpuna blokada pregovora o budućnosti Kosova i Metohije, takse neće biti ukinute pre jeseni, a možda ni tada. Ili pregovori se nastavljaju, ubrzavaju, a takse se ukidaju vrlo brzo, možda i pre jesenjih izbora na Kosovu. Prištinom kruže obe varijante budućih događaja, s tim da svaka od njih ima istu napomenu - sve zavisi od Amerike.

U svakom od ova dva scenarija glavna stavka je i dalje poziv Haradinaju kao osumnjičenom pred Specijalnim sudom za razne zločine na KiM i njegova iznenadna ostavka. Od pravog uzroka ovog dešavanja zavisi i dalji ishod događaja.

Lider Alijanse za budućnost Kosova podneo je ostavku, a mogao je to i da ne učini sada i pomeri se sa mesta premijera tek u slučaju da protiv njega bude podignuta optužnica.. "Moralno" obrazloženje Haradinaja da ne želi zbog tzv. Kosova da njegov premijer ide u Hag kao osumnjičeni, većini nije ubedljivo.

Naprotiv, stav većine visokopozicioniranih poliitčara u Prištini je da je Haradinaj primoran da to učini.

- Sve je dogovor Vašingtona, čiji je i tužilac u Hagu, Hašima Tačija i Kadri Veseljija. I kada je uhapšen pre nekoliko godina u Francuskoj, Haradinaju su namestili ovi politički protivnici. Danas, on je prepreka dijalogu koji je zbog njega i insistiranju na taksama usporen i gotovo u blokadi - kaže izvor Albanac, poslanik u prištinskom parlamentu.

Manji je broj onih koji stvari vide drugačije - Haradinaj je upoznat sa scenariom, svesno odlazi u Hag, a vraća se kao heroj koji na izborima dobija više glasova nego ikad. Ovakav ishod je direktno urušavanje rejtinga Tačija, njegove PDK, ali i opcije koja nije odbacivala mogućnost korekcije granica.

Kada je reč o sudu za KiM u Hagu, prema saznanjima, za Haradinaja ima dokaza više nego ikad. Osim oko 20 svedoka, izvor iz Euleksa navodi da će ovog puta biti pokrenuto pitanje trgovine organima i zločina počinjenih u takozvanoj "žutoj kući". Ova zlodela vode ka Haradinaju, ali i delu komandanata iz njegove zone odgovornosti koji su na spisku Specijalnog suda.

Haradinaju je od uvođenja taksi popularnost porasla. Po povratku iz Haga, procenjuje se da neće biti zadržan ili bar ne pri prvom odlasku, on će nesumnjivo imati veći rejting. Broj glasača se uvećao i Samoopredeljenju Aljbina Kurtija, ali i LDK poznatoj po pokojnom Ibrahimu Rugovi. U ovom slučaju, Haradinajev AAK sa ove dve partije ima većinu, a imaju istu matricu - nikakva podela, niti korekcija granica.

- Tako je sa popularnošću na Kosovu sve dok u Prištinu ne doputuje neki visoki američki diplomata i podrži nekog drugog. I sama priča da iza slanja Haradinaja u Hag stoje Amerikanci, odmah je umanjila njegovo herojstvo - kaže sagovornik iz parlamenta.

Oni koji su zagovornici tvrdnje da je Haradinaj baš sada poslat u Hag u dogovoru sa Amerikancima kako bi bio sklonjen, smatraju da će dijalog biti odblokiran, a takse vrlo brzo ukinute. Činjenicu da je 27. juna Ustavni sud tzv. Kosova odlučio da pregovori ne mogu da se vode na nivou predsednika, ističu da to nije prepreka za Hašima Tačija. Po njima on i Kadri Veselji drže celo tzv. Kosovo i sve institucije pa i Ustavni sud. Po ovom tumačenju budućih događaja, sporazum o Kosovu se postiže do kraja godine, a pregovarači sedaju za sto već na jesen.

Druga verzija događaja je - Haradinaj se vraća iz Haga kao pobednik i na izborima dobijaju krajnje ekstremne opcije kosovskih Albanaca. Nema ukidanja taksi, ni privremene suspenzije sve dok Beograd ne prizna Kosovo, odnosno ne odblokira učešće u međunarodnim institucijama. Za pregovarački sto se seda tek posle izbora u centralnoj Srbiji sledeće godine. Rešenja nema pre septembra 2020. godine. Tvrda opcija ne pristaje na najmanji ustupak, niti korekciju granica.

 

Bonus video

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media