HAŠKI TRIBUNAL ZBOG HARADINAJA POKRENUO PRAVILO 30! Albanci ubijaju SVEDOKE zločina UČK, morali su da reaguju
Ramuš Haradinaj u sudnici Haškog tribunala, Foto: Prentscren ICTV

ŠTA OVO ZNAČI?

HAŠKI TRIBUNAL ZBOG HARADINAJA POKRENUO PRAVILO 30! Albanci ubijaju SVEDOKE zločina UČK, morali su da reaguju

Sve je jasno...

Objavljeno:

Ramuš Haradinaj je dobio poziv Haga, podneo je ostavku, što je na Kosovu izazvalo veliku paniku, a u Tribunalu je upalilo alarm nazivan - pravilo 30!

Odmah po objavljivanju vesti da se Haradinaj mora javiti u Hag, krenule su spekulacije o svedocima njegovih zločina, a zna se iz ranije istorije da su svedoci zločina koje je Ramuš kao komandant UČK vršio nad Srbimamisteriozno nestajali.

O tome je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić danas govorio. On je upitan da li će Specijalni suda za zločine na Kosovu koji je pozvao Ramuša Haradinaj na sasušanje uspeti da sačuva 20 svedoka, Dačić je rekao da ne zna ima li toliko živih.

"Ne znam da li ima toliko živih svedoka, ne znam ni na čemu se zasniva taj slučaj, ali u svakom slučaju bi morali da obrate pažnju znajući s kim imaju posla", rekao je Dačić novinarima uoči sednice Gglavnog odbora Socijalištičke partije Srbije čiji je predsednik.

foto: Prentscren ICTV

Baš zbog toga Tribunal u hagu pokrenuo je Pravilo 30! Koje čuva privatnost kako svedoka, tako i optuženog.

Portparol Tužilaštva u Hagu Kristofer Benet izjavio je da ne može ništa da potvrdi u vezi poziva upućenog premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Hardinaju da se pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

- Pravilo 30 navodi da imam obavezu da štitim privatnost svakog pojedinca - rekao je on.

Haradinaj je ranije danas saopštio da podnosi ostavku, jer je pozvan u Specijalni sud za ratne zločine u Hagu, a kako bi odgovarao na pitanja tužilaca "vezanih za nasilnu borbu za nezavisnost", prenosi Rojters.

Kako se navodi, Haradinaj, bivši gerilski komandant uvek je negirao da je išta loše učinio i da je spreman da se suoči sa bilo kakvom optužbom.

foto: Prentscren ICTV

Specijalni sud osnovala je EU, a sedište mu je u Hagu, zbog zaštite svedoka, prenosi agencija ističući da su u prethodnim slučajevima, u kojima se sudilo oficirima OVK, svedoci zastrašivani.

Navodi se i da je ovo drugi put da Haradinaj podnosi ostavku kao premijer, kao i da je to učinio 2005. godine kada je optužen pred Međunarodnim sudom za ratne zločine UN za bivšu Jugoslaviju, ali je u tom procesu oslobođen.

Rojters navodi da će predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači sada morati da se konsultuje sa političkim strankama o formiranju nove vlade ili održavanju prevremenih izbora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.