DRECUN OTKRIO SVE O OPTUŽNICI PROTIV HARADINAJA: Pomenuo je DVA OSNOVA!
Milovan Drecun, Foto: Printscreen

ZA SADA JE SAMO OSUMNJIČENI

DRECUN OTKRIO SVE O OPTUŽNICI PROTIV HARADINAJA: Pomenuo je DVA OSNOVA!

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun je rekao da očekuje da Ramuš Haradinaj bude optužen po dva osnova, ako bude podignuta optužnica jer je za sada u statusu osumnjičenog

Objavljeno:

Ramuš Haradinaj bi sledeće sedmice trebalo da se pojavi na saslušanju pred Specijalnim sudom u Hagu kao osumnjičeni. Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da su se od završetka suđenja u Haškom tribunalu pojavili neki novi elementi i Srbija je Tužilaštvu Specijalnog suda ustupila novu dokumentaciju da bi ukazali na mogućnost podizanja optužnice na osnovu novih dokaza.

Imate novi element ubistvo Albanaca od strane Ramuša Haradinaja i njegovih terorista, istakao je Drecun.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun je rekao da očekuje da Ramuš Haradinaj bude optužen po dva osnova, ako bude podignuta optužnica jer je za sada u statusu osumnjičenog.

"Prvo od završetka suđenja u Haškom tribunalu pojavili su se novi elementi. Radna grupa koju je formirao Odbor za KiM Narodne skupštine, kojom predsedavam, za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad srpskim narodom i ostalim nacionalnim zajednicama na KiM je došla u posed dokumantacije koju smo ustupili Specijalizovanom tužilaštvu svojevremeno da bismo im ukazali na mogućnost podizanja optužnice po novim elementima", rekao je Drecun.

Naveo je nekoliko primera, kako kaže, da bi se videlo koliko se u međuvremenu mnogo toga izdešavalo i isplivalo na površinu zbog čega bi Haradinaj mogao da bude osuđen.

"Utvrdili smo da je u operativnoj zoni Dukađin teroristička OVK tada bila podeljena na šest, odnosno sedam operativnih zona. Zonom Dukađin, deo Metohije, je komandovao Ramuš Haradinaj, a 131. brigadom u toj zoni Daut Haradinaj. U toj zoni je bilo najviše zločina. Utvrdili smo preko 980 događaja, mučenja, ubistva, silovanja, kidnapovanja", rekao je Drecun.

Kako kaže, za razliku od zone Drenica, kojom je rukovodio Tači bilo je 650 događaja, linkovali su 2.123 dokumenta, izjave svedoka, krivične prijave, obdukciona dokumenta.

Interesantno je da se u toj zoni još vodi kao nestalo 101 lice, a Specijalizovano tužilaštvo insistira na ilegalnim pritvorima koji su bili u svim operativnim zonama, istakao je predsednik Odbora za KiM.

"Identifikovali smo najviše ilegalnih pritvora u zoni Dukađin gde je bio Ramuš Haradinaj – 23 i imamo 127 izjava oštećenih svedoka. U Drenici je bilo devet zatvora i 86 izjava", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Specijalno tužilaštvo je najviše bilo zainteresovano za zatvore.

Pomenuo je zatvore koje su formirali pripadnici OVK, u selu Junik, u opštini Dečani, a da su direktno odgovorni za formiranje zatvora i za mučenja, ubistva – Ramuš Haradinaj, Daut Haradinaj, Idriz Baljaj.

"Imate priču o zatvorima, jer je tu najlakše dokaziva povezanost između počinjenih zločina i onih koji su ih počinili", kaže Drecun.

Novi element ubistvo Albanaca

"Imate novi element ubistvo Albanaca od strane Ramuša Haradinaja i njegovih teroista", kaže Drecun.

Pokazao je jedinstvena originalna dekomenta iz Štaba komande operativne zone Dukađin – to je izveštaj o ljudima koji su ubijeni i zbog čega su ubijeni, a reč je o Albancima.

"Poreko 30 Albanaca, čak je i rukom pisan spisak od nekog iz Štaba. Ko su uniformisani Albanci, oni su bili pripadnici policije Republike Srbije koje su oni tretirali kao kolaboracioniste i zbog toga su ih likvidirali. Evo odgovora na pitanje gde su mnogi nestali Albanci – pitaje Ramuša Haradinaja vi, Albanci na KiM, ovde se vode trojica kao nestali", rekao je Drecun.

Pomenuo je slučaj "bunker" koji je kaže interesantan. Pokazao je dokumentaciju tog slučaja u Đakovici, gde je zona Ramuša Haradinaja. Kaže da je tu masovna grobnica gde je otkriveno najmanje deset tela.

Podsetio je da je italijanski Kfor došao 1999. godine, napravili su uviđaj, fotografisali su, došao je forenzički tim iz Švedske.

Tamo je bila i porodica sa maloletnom decom, kaže Drecun i dodaje da ništa nije preduzeto, sve je zataškano.

"Međunarodno prisustvo kompletnu dokumentaciju stavlja u fioku i ništa se ne dešava", istakao je Drecun.

Kada je reč o svedocima, Drecun kaže da je lekcija iz nedostaka svedoka i ubistva svedoka ili samoubistava tokom suđenja Haradinaju naučena.

Prema njegovim rečima, Specijalizovano tužilaštvo je saslušalo više stotina svedoka u pripremnoj fazi i dalje to rade.

Mehanizam njihove zaštite je značajno bolji uprkos tome što Albanci pokušavaju da saznaju ko su mogući svedoci, ali se generalno međunarodna klima promenila, kaže Drecun.

"Sada već postoji poprilično velika volja da su Albanci počinili preko OVK užasan zločin i da moraju da se suoče sa odgovornošću, da budu procesuirani oni koji su odgovorni za taj zločin", kaže Drecun.

Specijalizovano tužilaštvo ima fokus na Dreničkoj grupi

Drecun navodi da očekuje da će se na listi osumnjičenih takođe naći osobe poput Hašima Tačija, Kadri Veseljija, a Šukri Buja je pozvan da da izjavu. On je jedan od najvećih zločinaca na KiM, kaže Drecun.

"Imamo podebeli dosije za njega i vidimo da ga Specijalizovano tužilaštvo tretira veoma intenzivno. Ono što je interersantno da je Specijalizovano tužilaštvo ima fokus na Dreničkoj grupi, kojom rukovodi Tači. To je terorističko-kriminalna grupacija koju je identifikovao Dik Marti. On nije samo govorio o Dreničkoj grupi, već i o drugim klanovima, poput Hradnajevog", objasnio je Drecun.

Sada se radi po zonama odgovornosti, jedno je što su utvrđeni novi događaji u kojima je učestvovao direktno Ramuš Haradinaj, a drugo je komandna odogovornost, ukazuje Drecun.

Specijalizovano tužilaštvo insistira i radi na utvrđivanju komandne odgovornosti.

"Mi smo kao radna grupa odmah odradili da im se predoči dokumentacija o organizacionoj strukturi OVK, jer kada nekome hoćete da sudite po komandnoj odgovornosti, morate da dokažete gde je bio u toj hijerarhijskom lancu komandovanja, mi smo im to dokazali na osnovu originalne dokumentacije koju su naši pripadnici snaga bezbednosti zaplenili tokom razbijanja terorističkih štabova i uporišta 1998. i 1999. i po tom osnovu ni Tači ni Haradinaj ne mogu da izbegnu odgovornost", kaže Drecun.

"Očekujem da se nađu na listi osumnjičenih, a onda videćemo da li će biti dovoljno dokaza, zavisiće od procene Specijalizovanog tužilaštva da li će biti podignute optužnice", naglašava Drecun.

Ako Haradinaj bude treći put oslobođen biće izgubljena poslednja prilika da se skoro najveći ratni zločinac na KiM suoči sa pravdom i da počne da snosi odgovornost za nedela, smatra Drecun.

"Uveren sam da će Specijalizovano tužilaštvo svoj posao odraditi do kraja", kaže Drecun i dodaje da je ovo dobra poruka koja se šalje time što je Haradinaj pozvan kao osumnjičeni – da nema nedodirljivih i da više Albanci iz terorističke OVK nisu dobri momci.

Albanci će dobro razumeti poruku da nema nedodirljivih, posebno Tači, kaže Drecun i dodaje da će razumeti dobro stav Vašingtona, a "vidimo i Pariza da je neophodno postići kompromis i snažan stav Vašingtona, Brisela i Berlina da takse moraju da se ukinu".

"U kombinaciji te dve stvari možemo očekivati da se stvore uslovi za nastavak razgovora", zaključio je Drecun.

BONUS VIDEO:

ZA DLAKU POBEGLI OD PLJAČKAŠA! Besni lopov potegao i pištolj, ali sekunda je odlučila! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.