POŠTOVANI GENERALE MLADIĆU: Ovo je pismo koje je ZORAN ĐINĐIĆ u ime DS poslao komandantu vojske RS!
Ratko Mladić, Zoran Đinđić, Foto: EPA/ Peter Dejong Pool, Profimedia

PRE 25 GODINA

POŠTOVANI GENERALE MLADIĆU: Ovo je pismo koje je ZORAN ĐINĐIĆ u ime DS poslao komandantu vojske RS!

Zoran Đinđić bio veliki poštovalac generala Ratka Mladića i vojske koju je on predvodio

Objavljeno: 20.07.2019. 09:50h
  • 1

Javnosti uglavnom nije poznato da je tadašnji predsednik DS, Zoran Đinđić 28. juna 1994. godine uputio čestitku generalu Ratku Mladiću, u kojoj mu čestita Dan vojske, ali i veliča njegova dela.

Sudeći po onome što je stajalo u čestitki, vidi se da je Zoran Đinđić bio veliki poštovalac generala Ratka Mladića i vojske koju je on predvodio.

foto: Profimedia

Haški tribunal je pre tačno dve godine objavio prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za "genocid nad muslimanima i druge ratne zločine" i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora.

Stav javnosti je po ovom pitanju podeljen, dok ga jedni osuđuju i slažu se sa presudom, drugi smatraju da je ovo isključivo antisrpska presuda. Stavovi političara su takođe različiti, ali i poznati.

foto: Profimedia


Ono što nije poznato većem broju ljudi je da je tadašnji predsednik DS, Zoran Đinđić 28. juna 1994. godine uputio čestitku generalu Ratku Mladiću u kojoj mu čestita Dan Vojske, ali i veliča njegova dela.

"Poštovani g. generale,

U ime svih članova i Demokratske stranke i u moje lično ime, svim vojnicima, podoficirima, oficirima i Vama lično čestitam Dan Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske, nastala u ratu za slobodu je primer kako jedna mala, ali narodna vojska može uspešno sačuvati državu i zaštititi narod. Bez obzira na mirovne pregovore, čiji uspeh svi želimo, nama je potrebna snažna vojska, kako bi druga strana odustala od namere da nastavi rat.

Nadam se da će srpski narod, kao i Vojska Republike Srpske već sledeći Vidovdan doćekati u miru.

S poštovanjem,

dr Zoran Đinđić"

Sudeći po onome što stoji u čestitki, vidi se da je Zoran Đinđić bio veliki poštovalac generala Ratka Mladića i vojske koju je on predvodio. On se složio sa mirovnim pregovorima, ali je bio za snažnu srpsku vojsku kako bi druga strana odustala od namere da nastavi rat.

Bonus video

ESPRESO proveo dan sa Zoranom Mihajlović

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media