Milovan Jovanović: Ekonomska unija Balkana spas za ceo region ! Vučić postaje najveći političar u novijoj istoriji!
Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar iz Srbije, Foto: N1BiH/youtube/printscreen

BIH nema nikakvu evropsku perspektivu

Milovan Jovanović: Ekonomska unija Balkana spas za ceo region ! Vučić postaje najveći političar u novijoj istoriji!

On je naglasio da će Savet ministara biti formiran onda kada lideri procene da je najbolji moment

Objavljeno:

Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar iz Srbije, ispričao je u razgovoru za N1 da su ''svi građani Bosne i Hercegovine taoci ratnih, zločinačkih, kriminalnih i destruktivnih partija koje od početka rata pa do danas savršeno dobro funkcionišu i sarađuju''. On je ocenio da Bosna i Hercegovina i regija ''čekaju novu Jaltu'' odnosno dogovor velikih sila i podelu interesnih zona.

On je naglasio da će Savet ministara biti formiran onda kada lideri procene da je najbolji moment, a da će građani Bosne i Hercegovine dotad posmatrati ''rijaliti šou''.

''Kada procene da je najbolji momenat, tada će Dodik, Izetbegović i Čović formirati Savet ministara. Do tada, građani Bosne i Hercegovine posmatraće rijaliti šou koji će ih svakako skupo koštati i ako toga možda nisu ni svesni'', rekao je Jovanović na početku razgovora. Na pitanje da li je evropska perspektiva Bosne i Hercegovine priča na realnim osnovama ili samo ''muzika za uši'' strancima, sagovornik N1 ocenio je da država nema nikakvu evropsku perspektivu sve dok je vode stranke koje su učestvovale u razbijanju Jugoslavije. ''Bosna i Hercegovina nema nikakvu evropsku perspektivu sve dok su na njenom čelu one stranke ili partije koje su učestvovale u razbijanju Jugoslavije. Bosni i Hercegovini je neophodna nova generacija političara koja nema hipoteku prošlosti i koja je sposobna da od Bosne i Hercegovine napravi pristojno mesto za zivot u okviru evropske porodice'', poručio je on.

Prema njegovom mišljenju, budućnost Bosne i Hercegovine je u carinskoj uniji država Zapadnog Balkana.

''Bosna i Hercegovina je nažalost, kao uostalom i celi region poslednjih trideset godina, rezervat bede, siromaštva, kriminala i korupcije. Treba biti pošten i reći da neće biti proširenja Evropske unije sve dok se ne desi rekonfiguracija, a to će teći vrlo sporo i biće veoma komplikovano. Nesposobna, nekompetentna, korumpirana i kompromitovana administracija Unije nema moći ni snage da bilo šta uradi i promeni. Međutim, po meni, spas i budućnost čitavog regiona je u carinskoj uniji Zapadnog Balkana.To je fenomenalna ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koju je lansirao u februaru 2017. godine. Ipak, preduslov za tako nešto je sporazum Beograda i Prištine i pomirenje sa Albancima, Hrvatima i Bošnjacima. Ako uspe da sve to realizuje, Vučić bi postao najveći političar na ovim prostorima u novijoj političkoj istoriji'', ispričao je Jovanović za N1 uz tvrdnju da se ''Evropska unija ne pita ni za šta''. ''U Bosni i Hercegovini se prepliću interesi SAD, Rusije i Turske, ali je takođe i činjenica da su Bosna i Hercegovina kao i čitav Balkan na dnu liste prioriteta Washingtona, Moskve i Ankare. Odgovorno tvrdim da se Evropska unija ne pita ni za šta, niti će se pitati za bilo šta krucijalno. Sudbina Balkana, EU, ali i celog sveta će zavisiti od dogovora SAD, Velike Britanije i Rusije. Svi čekamo novu Jaltu i podelu interesnih zona između velikih sila'', poentirao je on.

Podjećamo, premda su opšti izbori u Bosni i Hercegovini održani oktobra prošle godine, vlast na državnom i nivou Federacije još uvek nije formirana.

Dok stranke iz Republike Srpske predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata insistiraju na tvrdnji da BiH ne treba postati članica NATO-a, stranke okupljenje oko Stranke demokratske akcije insistiraju na nastavku puta ka ovom Savezu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / N1info.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.