DAČIĆEV GOVOR U VAŠINGTONU ODJEKUJE SVETOM: Njegove reči o KOSOVU diraju u dušu!
Ivica Dačić, Foto: Beta

SVE JE IZNEO NA TACNU

DAČIĆEV GOVOR U VAŠINGTONU ODJEKUJE SVETOM: Njegove reči o KOSOVU diraju u dušu!

Dačić je iskoristio priliku da ukaže na težak položaj SPC i srpskih vernika na Kosovu

Objavljeno:

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ukazao je u Vašingtonu na Ministarskoj konferenciji o unapredjenju verskih sloboda na težak položaj Srpske pravoslavne crkve i srpskih vernika na Kosovu a sa visokim američkim zvaničnicima razgovarao je o situaciji u regionu i dijalogu sa Kosovom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da je na konferenciji o verskim slobodama na kojoj su učestvovali predstavnici više od 100 zemalja i više od 20 ministara spoljnih poslova iskoristio priliku da ukaže na težak pološaj SPC, srpskih vernika na Kosovu kao i na sve zločine koji su se desili na Kosovu prema srpskim vernicima i objektima SPC.

Ivica Dačić je tom prilikom dodatno izjavio da američka administracija shvata da problem nije u Beogradu, već na Kosovu, u prištinskoj vlasti i njenim jednostranim aktima.

On je rekao da je razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, kako je dodao "jednim od ljudi iz administracije predsednika SAD Donalda Trampa koji je veoma uključen u tu temu", i sa pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom.

"Poruke koje se odnose na Srbiju veoma jasne i precizne: američka administracija shvata da problem nije u Beogradu, već da je problem na Kosovu, u prištinskoj vlasti, porukama koje odatle dolaze, jednostranim aktima koji dolaze i shvataju da je neophodno ukinuti takse i žele da se neki budući sastanci tim povodom, koji budu organizovani na medjunarodnom nivou, dobro pripreme kako ne bismo imali ponovo neke neuspehe", rekao je Dačić.

"Još jednom se potvrdilo to da se visoko ocenjuje pozicija Srbije vezano za dijalog sa Prištinom. Jasno se označava ko je kriv za prekid dijaloga i jasno se označava šta su dalji koraci, a to znači da takse moraju da se ukinu kako bi se dijalog nastavio", dodao je on.

On je rekao da su svi razgovori bili veoma korisni i da su još jednom predstavljeni stavovi Srbije, da je ona spremna za nastavak dijaloga ali da ne prihvata jednostrane akte Prištine koji pokazuju da oni ne žele nikakav kompromis.

Odgovarajući na pitanje da li je stekao utisak sa Amerika, osim razgovora koje planira, može da privoli Prištinu da ukine takse i da li to planira, on je rekao da "ako ne može Amerika, ne zna ko može".

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je rekao da je pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za problem Кosova visoko na listi američkih prioriteta spoljne politike, navedeno je u saopštenju.

"Očekujemo još veći angažman Amerike u narednom periodu kako bi se izvršio dodatni pritisak da se takse ukinu i stvore uslovi za nastavak dijaloga", rekao je Dačić u Vašingtonu.

BONUS VIDEO:

ZMIJA GMIŽE PO ŠOFERŠAJBNI! Nisu je terali jer su shvatili da je ovako korisnija! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.