ŠTA JE POLITIKA I KOME NIJE MESTO U NJOJ? Ovako je govorio Zoran Đinđić, mnogi bi danas imali šta da nauče (VIDEO)
Zoran Đinđić o politici, Foto: Printscreen/twiteer

govornik

ŠTA JE POLITIKA I KOME NIJE MESTO U NJOJ? Ovako je govorio Zoran Đinđić, mnogi bi danas imali šta da nauče (VIDEO)

Na Tviteru se pojavio video-snimak Zorana Đinđića koji u jednoj emisiji objašnjava šta je politika, a ovaj video, pokrenuo je lavinu komentara

Objavljeno:

Zoran Đinđić, političar, filozof, dugogodišnji predsednik Demokratske stranke, gradonačelnik Beograda i predsednik Vlade Republike Srbije, nije bio toliko poštovan za života koliko posle tragične smrti 12. marta 2003. godine, kada je ubijen u dvorištu Vlade.

Poslednji u nizu njegovih upečatljivih govora upravo se pojavio na Tviteru. Ovde Đinđić objašnjava šta je politika.

Svoj dvominutni govor, Zoran Đinđić je započeo sledećim rečima:

- Nesnalaženje u pogledu toga šta je vlast, a šta je odgovornost, znači kad ste opozicija onda se naviknete da imate moć, na osnovu toga što ste u pravu, neke stvari prepoznajete, kritikujete i ljudi vide da ste u pravu.

Potom je svoje izlaganje nastavio u smeru odgovornosti i svemu u vezi s tim:

- Ali nemate nikakvu odgovornost da neke stvari obavljate i da se vaša pozicija meri po rezultatima koje ste postigli. Sad, kad dođete na vlast, onda naravno iz druge perspektive sve to gledate, i onda naravno imate odgovornost da obavite neke poslove, i manje je važno da imate dobru analizu i da li ste u pravu.

Posebno je naglasio koje pravo ima opozicija:

- Jer to je sad pravo opozicije da bude u pravu u odnosu na vas, i da kaže, aha, nisi uradio to. Sad ako se vi ne snalazite, pa shvatite vašu glavu ulogu u tome i da svaki dan upirete prstom kao da neko drugi treba to da uradi: "aha, ima korupcije"; "aha, nije ovo urađeno", a ti kažeš "Izvini, je si li ti na vlasti?" -Jesi, pa što to ne radiš? - zbog toga dođe do konfuzije, i razlike u bitnim stvarima, koje, ako ste sve poređali tako kako jeste, da svaka ta odluka nosi sa sobom jednu neprijatnu stvar.

foto: Facebook

Nije se ustezao ni da govori o stvarima koje su za narodn manje prijatne:

- Da kažete narodu jednu neprijatnu istinu, međunarodna interakcija podrazumeva saradnju sa Sudom u Hagu. To je cena! Reforme podrazumevaju rigorizaciju cena, podrazumevaju poresku i finansijsku disciplinu, podrazumevaju da nema subvencija za industriju. Morate reći ljudima da će neki izubiti ili će morati da pormene radno mesto. To su sve neprijatne stvari.

Potom je svoje izlaganje nastavljao u smeru evropskih integracija i egocentricima koji svoje ponašanje moreaju redukovati:

- Evropske integracije da malo svoj egocentrizam i to da ste najbolji i uvek u pravu, malo smanjite, i da sami sebe vidite u jednom kontekstu jedne normalne, nerazvijene, male, siromašne zemlje, što isto nije prijatno.

Na kraju je zaključio sledeće:

- Ako niste spremi da prihvatite odgovornost, onda ćete posle u svakoj situaciji gde narodu morate nešto neprijatno da kažete, onda da pobegnete od toga i da na nekog drugog to pretovarite. I da kažete, ja jesam za Evropu, ALI, ja jesam za reforme, ALI, ja jesam za integraciju, ALI. E, to ALI, treba da nosi neko drugi.

Ovaj govor su podržali mnogi na Tviteru, pa su komentari bili sledeći:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.