OVE REČI UNUKE MILUNKE SAVIĆ NATERALE SU SUZE NA OČI MAKRONU! Pred SRPSKOM HEROINOM kleči Francuska (VIDEO)
Makron posetio grob srpske heroine, Foto: Predsedništvo Srbije

groblje velikana

OVE REČI UNUKE MILUNKE SAVIĆ NATERALE SU SUZE NA OČI MAKRONU! Pred SRPSKOM HEROINOM kleči Francuska (VIDEO)

Predsednik Makron je rekao da je dosta čitao o Milunki

Objavljeno: 16.07.2019. 13:48h
  • 1

Francuski predsednik Emanuel Makron odao je počast srpskoj heroini Milunki Savić, a unuka njenog brata Dragica Nikolić kaže da to predstavlja veliku čast i da je to veliki dan, ne samo za Milunku Savić, već za sve srpske ratnike u Prvom svetskom ratu.

- Danas je veliki dan, ne samo za Milunku Savić, kao narednika srpske vojske, ratnika, patriotu i nas njene potomke, već i za sve ratnike koji su se u Velikom ratu borili za Srbiju i srpski narod - kazala je Nikolić.

Dodala je da je za potomke slavne heroine izuetno velika čast što im se predsednik Francuske, kojem su poklonili grb Republike Srbije ručno rađen u duborezu, obratio i što se poklonio senima Milunke Savić.

foto: Predsedništvo Srbije

Kako je navela, predsednik Makron je rekao da je dosta čitao o Milunki i da dosta toga zna, kao i da bi još više želeo da sazna, te da će za to i večeras imati priliku u razgovaru sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Unuka Milunkinog brata prenela je da je Vučić nakon odavanja počasti Milunki Savić u razgovoru sa njenim potomcima i Makronom kazao da je tragedija celog srpskog naroda oličena u tragediji Milunke Savić i podsetila na velika stradanja srpskog naroda u Velikom ratu.

- To su bile izuzetna stradanja i Prvi svetski rat je doneo mnogo bola srpskom narodu i Srbiji kao državi, a sve se to može i predstaviti kroz Milunkin život, ono što je ona pretrpela, pretrpeli su mnogi vojnici - priča Dragica Nikolić.

Podsetila je na ugled koji je Milunka Savić uživala kod Francuza u vreme Velikog rata i navela kako joj je veliki admiral Geprat u Bizerti kada je bili bolesna poručio "Ozdravi sine, Francuska te moli".

foto: Predsedništvo Srbije

- To su bile velike reči, velike Francuske - kaže Nikolić.

Milunka Savić, kako kaže, svi znamo da je bila veliki junak, ali ne samo u ratu.

Pokazala je i posle rata da je izuzetna, dodaje i navodi da je pored svoje biološke kćeri usvojila još tri devojčice, kao i da je odškolovala još najmanje 30 dece.

- Radila je mnogo, radila je dva posla da bi odhranila tu decu, nikada nije prekinula vezu sa svojom rodnom Koprivnicom, sa svojim rođenim bratom, vrlo je često dolazila, bila je izuzetno humana, ali i veoma stroga - priča Nikolić.

 

Prema njenim rečima, pamti je kao baku, a u vreme svog detinjstva nije bila svesna veličine Milunke Savić.

- Nažalost, to nam nisu pokazali ni u školi, nije nam ni država pokazala kako je trebalo, ali smo je doživljavali kao bliskog čoveka na koga smo mogli da se oslonimo - dodaje.

Milunkin praunuk Miloš Stankov kaže da je počastvovan što je predsednik Makron izrazio želju da poseti grob Milunke Savić i ponosan što je i sam bio deo te ceremonije.

foto: Predsedništvo Srbije

Kako je naveo, razmenili su poštovanje i izrazili smo međusobnu zahvalnost.

- Mi smo mu zahvalili što je prepoznao Milunku Savić kao nekog ko se borio za ideale - kazao je Miloš Stankov i dodao da je ponosan na sve što je njegova prabaka učinila za srpski narod i Srbiju.

Drugi Milunkin praunuk Mladen Stankov takođe deli ponos što su predsednici Vučić i Makron prepoznali Milunku kao simbol prijateljstva po oružju Francuske i Srbije.

- Veoma sam ponosan na nasleđe moje prabake, s neke strane to je i obaveza, ali pre svega ponos sam na nju i sve što je uradila - kazao je Mladen Stankov.

Bonus video:

(Espreso.rs/Kurir.rs)

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media