NEMA MAGIČNOG REŠENJA ZA KOSOVO: Makron bez dlake na jeziku o dijalogu Beograda i Prištine!
Emanuel Makron, Foto: Printscreen

ISKREN JE

NEMA MAGIČNOG REŠENJA ZA KOSOVO: Makron bez dlake na jeziku o dijalogu Beograda i Prištine!

Naveo je da je Srbija deo procesa pridruživanja EU, da te da EU mora da donese neke odluke kako bi bolje funkcionisala

Objavljeno:

Srbija je velika evropska država i nacija, poručio je danas francuski predsednik Emanuel Makron i istakao da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju.

On je poručio da Srbija treba da drži do svoje suverenosti, te istakao da i on drži do suverenosti onih koje poštuje.

Naveo je da je Srbija deo procesa pridruživanja EU, da te da EU mora da donese neke odluke kako bi bolje funkcionisala.

- Ali paralelno sa reformama koje Srbija treba da sprovede, EU mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju - poručio je Makron.

Istakao je da je Srbija velika evropska država i nacija:

- Ja to kažem ovde, veoma jako, u trenutku kada neki bilo gde na svetu mogu da imaju utisak da bi ovaj regoin u narednih deset godina trebalo da bude mesto gde će se prepirati uticaji ovih i onih - rekao je Makron na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Predsednik Makron je, govoreći o Kosovu i Metohiji, rekao da je činjenica da "neki ljudi iz Prištine ne žele kompromis i da pojedinci kažu kako ih je međunarodna zajednica priznala, zbog čega ne žele dalje pregovore".

- Nema nekog magičnog rešenja u džepu Nemačke, SAD ili Francuske. Rešenje je u vašim srcima. Zaista vertujem u stabilnost ovog regiona. Da li je Evropa u stanju da postigne sporazum između dve nacije koje se nalaze na njenoj teritoriji. Ovde nisam da vam delim nekakve lekcije, već da pomognem da se dođe do rešenja - rekao je predsednik Francuske.

Poručio je da će se angažovati da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine i da se postigne sveobuhvatni i trajan sporazum, odnosno da Beograd i Priština dođu do kompromisa.

Najavio je da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

- Imate sposobnost da branite suverenitet zemlje, ali i da gradite kompromise sa susedima i to je ono što je snaga Evrope - rekao je Makron obraćajući se Vučiću.

Rekao je da se Francuska protivi svim unilaterlanim potezima sa obe strane. Evropa će, kaže, biti jaka ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu sporazum.

- Mislim da je to naša odgovornost, da vam damo podršku, kako bi se našao sporazum i održala stabilnsot u regionu - rekao je on.

Francuska je, kaže, spremna da podrži zajedno sa Nemačkom u okviru evropskog posredovanja, obnovu dijaloga i to vrlo zahtevnog dijaloga kako bi se u narednih nekoliko meseci našlo konkrento rešenje.

Postoje neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum, njima nije u interesu, primetio je Makron.

- Ja sam se angažovao i angažovaću se, jer verujem u buducuhnost regiona, u vašu zemlju. Imamo dugovanja jedni prema drugima. Angažovaću se i zato što verujem u Evropu. Potpuni otvoreno smo razgovarali, iskreno, hrabro što se vas tiče, jer je to teško pitanje za vašu zemlju, njenu istoriju i budućnost - rekao je Makron.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.