IZNENAĐENJE ALEKSANDRA VUČIĆA ZA MAKRONA: U Palati Srbija nalazi se ovaj globus koji krije neverovatnu priču
Globus u Palati Srbija, Foto: Predsedništvo Srbije

zanimljivost

IZNENAĐENJE ALEKSANDRA VUČIĆA ZA MAKRONA: U Palati Srbija nalazi se ovaj globus koji krije neverovatnu priču

Prilikom posete Palati Srbija Vučić će Makronu pokazati globus neverovatne istorije

Objavljeno: 14.07.2019. 13:37h
  • 4

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će ugostiti predsednika Francuske Emanuela Makrona. Tokom naredna dva dana predsednik Srbije biće domaćin francuskom predsedniku, a neki od sastanaka održaće se i u Palati Srbija.

Tom prilikom, Vučić će Makron pokazati globus koji se tu nalazi, a iza koga stoji neverovatna priča.

Globus koji se nalazi danas u Predsedničkom kabinetu Palate Srbija stigao je iz Francuske, kao diplomatski poklon Predsednika Fransoa Miterana Predsedniku predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu 1987. godine.

Izrađen je 1985. godine po direktnoj porudžbini i zamisli predsednika Miterana. Glavni konstruktor ovog globusa bio je arhitekta, pisac, graver i kartograf Fernand Pujon, bliski saradnik predsednika, a kao inspiracija ovoj vrsti predmeta bili su mu Koronelijevi globusi iz kasnog 17. veka.

 

 

Veliki broj tih neobičnih predmeta imaju karakteristike koje ih dovode u direktnu vezu sa predsednikom Fransoa Miteranom.

Tako na primer, na svakom globusu iz 1985. godine, kao i na ovom u Palati Srbija, u ,"kartušu" koji je obeležen na sredini Tihog okeana upisan je predsednik Miteran sa oznakama njegove funkcije, a sa spoljne strane ,"kartuša" ucrtana je ogrlica velikog majstora Legije časti.

Na mapi Francuske pominju se mesta za koja je predsednik bio lično vezan, na primer Jarnac, rodno mesto Miterana, Chateau-Chinon izborno sedište Miterana, Latche njegovo mesto odmora.

Globuse je postavljao na postolje, napravljeno kao konstrukcija smeštena u dve osmokrake osnove koje su držali balusteri sastavljeni od kuglica, kocki i drugih dekorativnih elemenata. Svaki globus je sa jedne strane imao veliki mesingani prsten koji je obuhvato celu kuglu, okretao se pomoću šipke koja se pružala od severnog do južnog pola.

 

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

 

Visina globusa sa konstrukcijom iznosi 130 cm , a prečnik same lopte 110 cm.

Mala izdavačka kompanija "L žarden d flor" izvela je prototip, za njegovu realizaciju i izradu u malim serijama. Kasnije na osnovu tog prototipa, proizvodnju tih predmeta preuzeo je čuveni "Mobilier National".

Poznato je da je model globusa iz 1985. godine predsednik Francuske Fransoa Miteran darovao šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose. SFR Jugoslavija je svakako bila jedna od njih. Kao simbol dobrih diplomatskih odnosa, postojanja podrške i saradnje između Francuske i Jugoslavije svedoči i ovaj predmet koji se i sada čuva u Palati Saveznog izvršnog veća, danas Palati Srbija.

Isti ovakav globus se nalazi u rezidenciji britanskog premijera u Dauning stritu 10, pored glavnog stepeništa.

 

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Dragoljub Bakić

(Espreso.rs / Mediji)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media