11 GODINA KASNIJE: Ponovo odloženo suđenje POLICAJCIMA optuženim za PALJENJE AMBASADE SAD
Sud u Beogradu, Foto: Nemanja Pančić

osumnjičeni

11 GODINA KASNIJE: Ponovo odloženo suđenje POLICAJCIMA optuženim za PALJENJE AMBASADE SAD

U ovom slučaju za "teško delo protiv opšte sigrunosti" optuženi su Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zorana Rašković i Bojan Marković

Objavljeno: 11.07.2019. 12:24h

Pripremno ročište pred suđenje petorici policijskih službenika, koji se sumnjiče za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine kada je zapaljena ambasada SAD u Beogradu odloženo je za 7. oktobar.

Pripremno ročište će biti zatvoreno za javnost i na njemu će se utvrđivati koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja, a optuženi će se kratko izjasiniti o krivici. Nakon toga sud će zakazati početak suđenja koje će biti javno i na kojem će okrivljeni moći detaljni da iznesu svoju odbranu.

U ovom slučaju za "teško delo protiv opšte sigrunosti" optuženi su Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zorana Rašković i Bojan Marković.

Oni su pored ovog krivičnog dela bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja" ali je sud zimus zaključio da "nema mesta optužbi za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio. Detalje optužnice tužilaštvo nije saopštilo.

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog suđenja, zimus pravosnažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, već se u optužnici to na teret stavlja NN licima koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje. Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upućenoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tiče smrti Zorana Vujovića koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.

Popunite ovu anketu:

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media