PRVA NATO ŽENA U SRBIJI UPOREDILA JE VUČIĆA I ĐINĐIĆA! Svi su zanemeli posle ovih njenih reči
Jelena Milić o Vučiću, Foto: prtsc/espreso

POTPUNO OTVORENO!

PRVA NATO ŽENA U SRBIJI UPOREDILA JE VUČIĆA I ĐINĐIĆA! Svi su zanemeli posle ovih njenih reči

Iznela je svoj stav

Objavljeno: 09:35h

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić izjavila je da je ni pre ni sada nije lako rešavati pitanje Kosova, ali da je predsedniku Aleksandru Vučiću teže da rešava to pitanje sada kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i kada najveći broj zemalja EU i NATO priznaju Kosovo, što nije bio slučaj u vreme Zorana Đinđića.

Milić je u intervjuu za Kurir rekla da je dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU gotovo propao, kao i Briselski sporazum, zbog čega je vreme da se u njega uključi SAD.

"Ne mogu Beograd i priština ovo pitanje sami da reše. Idealistički predlog EU "izađite sa nekim kompromisnim rešenjem, pa ćemo mi da razmislimo" bio je čisto pro forme. Pa ako EU nije u stanju da nametne predlog i natera dve strane da ga razmotre i prihvate, onda i drugi akteri moraju da uzmu učešće", rekla je Milić Ona je rekla da bi Beograd u narednim godinama trebalo da se prvenstveno bori za resurse na Kosovu, poput "Trepče" i "Gazivoda".

"To su geopolitički strateški bitne lokacije, tu najpre mislim na bazu u Leposaviću. jako je važna ta južna strana Kopaonika, taj deo je od izuzetnog značaja za Srbiju i jednog dana može biti još više važna lokacija", rekla je Milić Milić je ocenila i da kosovski zvaničnici pokazuju jednu vrstu nezrelosti, dok su srpski dosta mirniji.

"Kosovski zvaničnici pokazuju jednu vrstu nezrelosti, neodgovornosti, da padaju maske i da sami sebi štete na duge staze. Sa druge strane, uprkos povremenoj povišenoj retorici nekih srpskih zvaničnika, činjenica je da je Srbija mnogo mirnija u potezima koje vuče, da je strpljivija", rekla je Milić.

foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ

Kako je ocenila, to režimu može doneti pad popularnosti među biračkim telom, ali predstavlja "dobar balans" između unutrašnje politike i onoga što je pametno raditi na duge staze.

Govoreći o tome da li je realno da Srbija postane članica EU do 2025. godine, Milić kaže da nije, ali da su sada bitne reforme i rešavanje pitanja Kosova.

"Dok se ne konsoliduje EU, neka se konsoliduje Srbija i neka za to vreme jača veze sa Amerikom. Vučić ima priliku da u istoriji bude upisan kao neko ko je učinio da Srbija ponovo bude pouzdan partner Americi. To bi bilo dobro ne samo za Srbiju, već i za SAD i celu jugoistočnu Evropu. ne pamtim da je neko posle pokojnog Djinđića napravio tako dobar iskoraj u odnosu prema SAD", ocenila je Milić.

Govoreći o opoziciji u Srbiji, ona kaže da se stranke okupljene oko Saveza za Srbiju i predstavljaju kao demokratske ponašaju neodgovorno.

"Oni mole boga da Vučić sutra prizna Kosovo, pa da izgubi izbore i da onda oni mogu da kažu "mi bismo povukli priznanje kosova, ali ne možemo". To im je igranka. Takođe, Srbe sa severa Kosova predstavljaju kao taoce ovog režima, govore o nima kao da ti ljudi tamo nemaju ni tri grama mozga u glavi", rekla je Milić.

Ona je dodala i da se SzS, koji ima 10 odsto podrške glasača i koji hoće "po svaku cenu da dođe na vlast" nije pomakao od 90-ih kada je bilo legitimno pričati o izbornim uslovima.

"A način na koji su neki iz tog saveza postali parlamentarne stranke uvreda je za demokratske procese, pa zato mislim da nemaju moralnog argumenta da pričaju o demokratizaciji", rekla je Milić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.