JELENA MILIĆ: U preambulu Ustava umesto celog Kosova staviti SAMO ČETIRI OPŠTINE NA SEVERU
Jelena Milić, Foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ

PREDLAŽE MENJANJE USTAVA

JELENA MILIĆ: U preambulu Ustava umesto celog Kosova staviti SAMO ČETIRI OPŠTINE NA SEVERU

Njen Centar predlaže da Vlada pro izbriše preambulu Ustava ili je promeni tako da se ne spominje više Kosovo, već četiri opštine

Objavljeno: 11.07.2019. 09:33h
  • 5

Vreme je da Beograd postane proaktivan u nalaženju prihvatljivog rešenja za spor sa Kosovom, rekla je u intervjuu za Glas Amerike izvršna direktorka beogradskog Centra za Evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić.

Njen Centar predlaže da Vlada pro izbriše preambulu Ustava ili je promeni tako da se ne spominje više Kosovo, već četiri opštine.

CEAS je pozvao Vladu Srbije da "ili potpuno izbaci preambulu Ustava" ili je promeni u formulaciju: "Četiri opštine na severu KiM su sastavni deo Srbije".

"Ta vrsta signala bi možda bio vrlo dobar 'tizer' za administraciju na Kosovu, koja je u potpunom rasulu oko toga šta hoće, šta je ustavno prihvatljivo, šta nije. Kad kažete kosovskoj javnosti, evo vam poruka, mi sada južno od Ibra ne smatramo više svojom teritorijom - a pri tom ništa ne dirate, ni rezoluciju SB UN 1224 o Kosovu, ni Briselski sporazum - možda bi to promenilo i dinamiku kosovskog društva", rekla je Milić.

Dodaje da bi se tako možda dobila situacija "bolje vrabac u ruci nego golub na grani".

Jelena Milić tvrdi da je predlog CEAS već je naišao na odobravanje.

"Kada smo izašli sa najavom tog novog izveštaja naišli smo na ohrabrujuće reakcije određenih krugova u srpskoj administraciji, što mislim da je dobro. U pitanju je pripremanje javnosti za jedan veoma bolan period, koji nam predstoji ako želimo da ostanemo na putu evropskih integracija", izjavila je Milić.

Kao prepreke koje bi mogle da ometaju usvajanje tog predloga ona vidi u opoziciji u Skupštini, koja kako kaže, nije formulisala sopstveni plan za Kosovo. Drugi problem vidi u Rusiji, za koju ocenjuje da se ne usteže od mešanja u pitanjima od geostrateške važnosti za Srbiju. Smetnja su i mnoge zastarele predrasude u odnosu na Srbiju, dodaje Milić.

"U samom regionu, (na Kosovu i Bosni pre svega), mozda i u nekim delovima u Evropi, mozda u nemačkoj administraciji i u nekim strukturama u Vašingtonu, kao da postoji orkestrirana opozicija tome da posle 20 godina ispaštanja i plaćanja sa razlogom za greške i zločine iz prošlosti, sada se još uvek opstruira da Srbija ponovo uspostavi dobre partnerske odnose sa SAD", rekla je Milić.

Smatra da je od strateškog interesa i za zemlje regiona i za Evropsku uniju da Srbija ojača svoje partnerstvo sa SAD.

Milić je istakla i da Evropska unija, bez udela SAD, nije u stanju da doprinese rešavanju dugotrajnog spora između Beograda i Prištine.

BONUS VIDEO:

ČAROBNI ŠATOR ZA UŽIVANJE! Da ga imate baš ovakvog i na ovom mestu, bili biste veliki srećnik, a evo i zašto?! (VIDEO)

(Espreso.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media