SRBIJA POSTAJE ALEKSANDROVA KRALJEVINA ILI TITOVA REPUBLIKA? Ponovo se Srbi dele i TUKU, a razlog je zaista BIZARAN
Josip Broz Tito i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, Foto: Filip Plavčić, Profimedia

NE DAJ BOŽE DA SE SLOŽIMO!

SRBIJA POSTAJE ALEKSANDROVA KRALJEVINA ILI TITOVA REPUBLIKA? Ponovo se Srbi dele i TUKU, a razlog je zaista BIZARAN

Gde je bilo bolje i gde će nam biti bolje?

Objavljeno:

"Od istorijskog AVNOJ-a do izbegličkog konvoja, preko Sremske Rače", stihovi su koje je otpevao dr Nele Karajlić, a koji bi se danas mogli ponovo otpevati, jer je u Skupštinu Srbije stigao zahtev da se Srbija proglasi Kraljevinom!

Da, dobro ste pročitali, u najviše zakonodavno telo Srbije stigla je inicijativa da se ukine, kako je saopšteno, nelegalna, nelegitimna i protivpravna odluka iz 1945. godine o ukidanju kraljevine i proglašenju republike i zatražiti krunisanje srpskog kralja u Beogradu.

- Čin krunisanja srpskog kralja u crkvi, uz prisustvo patrijarha i najuglednijih zvanica iz celog sveta, propratili bi svi svetski mediji i time bi se u jednom danu slika o Srbiji promenila na bolje. Ono što Srbi imaju, hteli bi mnogi narodi, a to je izvorna dinastija, proistekla iz naroda, koja može biti krunisana svojom autentičnom krunom. Srbija je jedina država na svetu koja to ima, a ne koristi za svoj interes. Takođe, jedina smo država koja je republika, a na zastavi ima krunu i ne stavlja je na glavu onome kome pripada – izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

Ove reči ponovo su uzburkale duhove u Srbiji, ponovo su krenule podele na republikance i monarhiste, a da li je zaista kucnuo čas da se Srbija ponovo Kraljevinom zove, svoj sud daće poslanici u parlamentu, ali i narod na referendumu, ukoliko zaista dođe do ovoga čina.

POKS podseća da je Narodna Skupština Kraljevine Srbije izabrala za kralja Petra Prvog Karađorđevića, koji je bio krunisan u Sabornoj crkvi u Beogradu, a zatim miropomazan u manastiru Žiča.

foto: Arhiv Jugoslavije

"Isti ritual će imati prilike da vide naši građani, ali i čitav svet kada se bude ponovo krunisao srpski kralj", navode oni.

Ipak, ima i onih koji u ovome činu ne vide ništa posebno i pozivaju se na onaj od gore pomenut istorijski AVNOJ.

Zašto je on istorijski? Zato što je na njenmu doneta odluka, deklaracija, kako god hoće da tumači da Jugoslavija ukida monarhiju i postaje republika.

Većnici su u Jajcu 1943. godine doneli su Deklaraciju u kojoj su konstatovali:

* da je u toku narodnooslobodilačke borbe stvoren nov odnos snaga koji mora biti izražen na odgovarajući način u upravnom i državnom vođstvu

* da su skršeni ostaci velikosrpske hegemonističke politike i stvoreni materijalni, politički i moralni uslovi za buduću bratsku, demokratsku, federativnu zajednicu jugoslovenskih naroda, koji traže od saveznika da priznaju njihovu borbu protiv okupatora i slobodnu demokratsku volju

* da organi narodne vlasti treba da budu priznati i poštovani u inostranstvu

foto: Arhiv Jugoslavije

* da se jugoslovenskoj "vladi" u inostranstvu oduzme pravo da predstavlja jugoslovenske narode i prema kralju i monarhiji preduzmu mere koje odgovaraju njihovom odnosu prema narodnooslobodilačkoj borbi

* izrazili su topla osećanja prema SSSR-u, Velikoj Britaniji i SAD, kao i osećanja divljenja i priznanja za herojsku borbu i slavne pobede Crvene armije i savezničkih snaga nad fašističkim osvajačem; zahvalili se na prvoj pomoći u ratnom materijalu, opremi i hrani koja je narodima Jugoslavije ukazana od strane saveznika

* prihvatili su i pozdravili odluke Moskovske konferencije.

AVNOJ se konstituisao u vrhovno, zakonodavno i izvršno predstavničko telo, kao vrhovni predstavnik suvereniteta naroda i države Jugoslavije. Doneo je nekoliko odluka od kojih su tri konstitutivnog karaktera:

* Odluku o vrhovnom zakonodavnom i izvršnom narodnom predstavničkom telu Jugoslavije i Nacionalnom komitetu oslobođenja Jugoslavije kao privremenim organima vrhovne narodne vlasti u Jugoslaviji za vreme narodnooslobodilačkog rata

* Odluku o oduzimanju prava zakonite vlade Jugoslavije tzv. jugoslovenskoj vladi u inostranstvu i o zabrani povratka u zemlju kralju Petru II Karađorđeviću

* Odluku o izgradnji Jugoslavije na federativnom principu

foto: Arhiv Jugoslavije

Odlukama AVNOJ-a osnovani su vrhovni državni organi nove Jugoslavije. Izabrano je Predsedništvo AVNOJ-a koje su sačinjavali predsednik, pet potpredsednika, dva sekretara i 55 članova.

Predsedništvo AVNOJ-a je donelo Odluku o imenovanju NKOJ-a, kao organa sa svim obeležjima vlade, preko koje je AVNOJ ostvarivao svoju izvršnu funkciju.

Odluke Drugog zasedanja AVNOJ-a imaju ustavni karakter. Tim odlukama prekinut je unutrašnji kontinuitet sa Kraljevinom Jugoslavijom jer one ne crpe svoju snagu iz Ustava Kraljevine Jugoslavije od 1931, ali nije prekinut međunarodno pravni kontinuitet Jugoslavije kao subjekta međunarodnog prava. Monarhija nije ukinuta, ali je "pravno suspendovana".

Istorijske činjenice govore to, a jedan od članova Krunskog saveta Matija Bećković je jednom prilikom izjavio:

foto: Marina Lopičić

„Da je Srbija neregularna republika to zna svako, a da je regularna Kraljevina ne može poreći niko!“

Deklaraciju o ukidanju monarhije i uspostavljanju republike donela je 29. novembra 1945. Ustavotvorna skupština FNRJ, formirana nakon izbora održanih 11. novembra iste godine.

Podsetimo pravo na prestol Srbije, ali i Crne Gore ima Prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.