MINISTRASTVO PROSVETE: Inspekcije se neće baviti Stefanovićevom DIPLOMOM, sve je bilo po ZAKONU
Doktor po zakonu: Nebojša Stefanović, Foto: Prentscren

rešeno

MINISTRASTVO PROSVETE: Inspekcije se neće baviti Stefanovićevom DIPLOMOM, sve je bilo po ZAKONU

Potpuna izmišljotina, ja nisam išao ni u kakav London, moji roditelji me nisu školovali u Londonu. Ja sam se školovao u Republici Srbiji, ovde su bili programi, konkretno, u Sava centru su se održavala predavanja

Objavljeno:

Inspekcije se neće baviti zakonitošću sticanja univerzitetske diplome ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, odgovorili su za Insajder u Ministarstvu prosvete, uz objašnjenje da je za to nadležan sam Univerzitet Megatrend koji je diplomu nostrifikovao.

Sa druge strane, Savez za Srbiju i Dveri osporavaju zakonitost Stefanovićeve diplome tvrdeći da je Megatrend nostrifikvao diplomu, kako navode, firme u Engleskoj koja nikada nije bila registrovana za obrazovanje. Traže između ostalog i od prosvetne inspekcije da izvrši proveru.

U odgovoru Ministarstva prosvete navodi se da nema osnova da prosvetna inspekcija sprovede nadzor Fakulteta za poslovne studije Univerziteta Megatrend po podnetom zahtevu. Kao razlog navode odredbu Zakona o univerzitetu koji je bio na snazi u vreme nostrifikacije Stefanovićeve diplome

„Navedeni zakon je upućivao da veće odgovarajućeg fakulteta sprovodi postupak nostrifikacije diplome, odnosno utvrđuje ekvivalentnost strane školske javne isprave, te da se uslovi i postupak nostrifikacije, odnosno utvrđivanje ekvivalentnosti strane školske javne isprave bliže uređuje statutom univerziteta i fakulteta“, navodi se u odgovoru.

Škola ili firma?

Dok Ministarstvo prosvete upućuje na Univerzitet Megatrend kao adresu za proveru verodostojnosti diplome, Savez za Srbiju i Dveri optužuju i ministra Stefanovića i odgovorne u Megatrendu. Kako navode, Stefanović je zahtevom beogradskom fakultetu Megatrend za nostrifikaciju diplome koju je „navodno stekao u Velikoj Britaniji“ u školi koja, kažu, ne postoji.

Osim prijave prosvetnoj inspekciji, Savez za Srbiju je zato podneo krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović i odgovornih sa Megatrenda zbog falsifikovanja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju.

"Stefanović se pre 15 godina obratio Megatrendu sa zahtevom da mu nostrifikuje diplomu koju je navodno stekao po obrazovnom sistemu Velike Britanije na školi koja se zove 'Megatrend International Expert consortium limited'. Ta firma u Engleskoj nikada nije bila registrovana za obrazovanje", rekao je predsednik SSP Dragan Đilas.

Kako je rekao, samim tim, tvrdnja da je završio tu školu je "jasna neistina".

"Predajući tu vrstu papira u Beogradu, Stefanović je izvršio krivično delo falsifikovanja dokumenata", rekao je Đilas.

Ukoliko je, kaže, Stefanović zaista završio tu školu, očekuje od njega da "pokaže studentsku vizu ili na neki drugi način dokaže gde je polagao ispite, ko ga ispitivao i ostalo".

Stefanović: Školovao sam se u Srbiji, u skladu sa zakonom

Međutim, Stefanović odgovara da je fakultet završio u Beogradu.

"Potpuna izmišljotina, ja nisam išao ni u kakav London, moji roditelji me nisu školovali u Londonu. Ja sam se školovao u Republici Srbiji, ovde su bili programi, konkretno, u Sava centru su se održavala predavanja. Dakle, veliki broj ljudi je išao na njih i u skladu sa zakonom je sve urađeno", rekao je Stefanović.

Univerzitet Megatrend International Expert consortium limited za koji Stefanović tvrdi da je pohađao i univerzitet Megatrend koji je nostrifikovao Stefanovićevu diplomu, povezuje Mića Jovanović. Naime, u Britanskom registru preduzeća, kao odgovorna lica vode se Mića Jovanović i Sanja Papić. Na istom sajtu, u dokumentu u kome su navedeni ciljevi preduzeća, obrazovanje se ne navodi kao delatnost.

Mića Jovanović je i na čelu Megatrenda u Srbiji, a ovaj univerzitet odmah se oglasio tvrdnjama da je Stefanović zakonito završio osnovne, magistarske i doktorske studije na tom univerzitetu.

„Studijski program koji je postojao od 1990. do 2004. godine, i koji je školovao 1.054 studenta, u potpunosti je bio u skladu sa propisima naše zemlje i u skladu sa standardima obrazovanja koje nudi jedna visokoškolska ustanova“, saopšteno je iz ovog univerziteta.

Iz te ustanove poručuju i da su neistinite i zlonamerne tvrdnje da je bilo ko od njihovih studenata stekao diplomu na nezakonit način.

Dodaju da se osporavanjem nečijeg akademskog zvanja koji je na Univerzitetu "Megatrend" pohađao osnovne, master ili doktorske studije implicira da ovaj univerzitet ne posluje u zakonskim okvirima i da zbog toga svi zaposleni i studenti ulažu oštar protest zbog "grubih laži i narušavanja ugleda Univerziteta".

Istovremeno iz Saveza za Srbiju najavljuju novu konferenciju za novinare na istu temu, dok ministar unutrašnjih poslova njihove aktivnosti povezuje s najavljenim ispitivanjem poslovanja nekadašnje kompanije jednog od lidera Saveza Draga Đilasa.

BONUS VIDEO:

POTPUNO NEVEROVATNO! Ronioci se pod vodom maze sa morskim lignjama! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.