BRISEL JE JEZIVO UCENIO BEOGRAD! Srbija mora da ODGOVORI na ovaj ULTIMATUM, inače nema ništa od članstva u EU
Evropska unija i Srbija, Foto: Profimedia

OŠTRE PORUKE!

BRISEL JE JEZIVO UCENIO BEOGRAD! Srbija mora da ODGOVORI na ovaj ULTIMATUM, inače nema ništa od članstva u EU

Sve je sada jasno...

Objavljeno: 12:55h

Sve jača struja u Briselu koja predlaže novi uslov za pristupanje EU - priznavanje genocida u Srebrenici.

Ovi zahtevi sve su glasniji u pojedinim krugovima u Briselu, iako je zvanična Srbija tokom poslednje decenije i pravno, i politički i moralno učinila sve da osudi i ovaj i sve druge ratne zločine.

"Novosti" podsećaju da je Skupština Srbije donela u marta 2010. rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici, dok se bivši predsednik Boris Tadić javno izvinio za "jedno od najtragičnijih poglavlja jugoslovenskih građanskih ratova devedesetih", a 11. jula 2015. tadašnji premijer Aleksandar Vučić umalo nije linčovan na komemoraciji u Potočarima.

Ipak, evropski komesar za proširenje Johanes Han u ponedeljak je upozorio da "nema mesta u EU za one koji negiraju genocid i sve druge presude međunarodnih sudova".

Zahtev da Srbija prizna genocid u Potočarima ugrađen je i u poslednji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, a očigledno je da je ova tema pogodna za politiku "pokretnih meta".

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić smatra da odnos zvanične Srbije prema onome što se dešavalo u Srebrenici nije sporan i da ovo pitanje ne bi trebalo da bude iskorišćeno kao još jedna kočnica na našem putu ka EU. "Ovde nema ni ćutanja ni negiranja sudski utvrđenih činjenica o Potočarima. Niko od naših zvaničnika ne negira da se zločin dogodio", kazala je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.