MAKRON POSLE 18 GODINA DOLAZI U SRBIJU! Prvo ide kod PUTINA, pa stiže KOD NAS! RAZLOG NIJE ZA ŠALU
Aleksandar Vučić i Makron, Foto: EPA/Ian Langsdon

SVE JE SPREMNO

MAKRON POSLE 18 GODINA DOLAZI U SRBIJU! Prvo ide kod PUTINA, pa stiže KOD NAS! RAZLOG NIJE ZA ŠALU

Emanuel Makron je poslednjih meseci imao negativan stav kada je reč o proširenju Unije i u tom smislu biće važna poruka koju će preneti našem predsedniku

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi 15. jula u Beograd, a kako se spekuliše, on bi na razgovor s Aleksandrom Vučićem mogao da dođe iz Moskve, gde će ga prethodno ugostiti Vladimir Putin, prenose beogradski mediji.

Dolazak Makrona prva je poseta jednog francuskog predsednika Srbiji u poslednjih 18 godina. Jedna od najvažnijih tema razgovora dvojice državnika biće Kosovo, ali će više pažnje svakako biti posvećeno evropskom putu Srbije. Kuriozitet je da Makron dolazi samo u Srbiju, da neće ići ni u jednu drugu zemlju regiona, čime šalje poruku da nas posmatra kao lidere u ovom delu Evrope. Značajno je i što će u našoj prestonici prenoćiti.

- Možda se očekivalo da Vučić i Makron govore o dijalogu s Prištinom i ukidanju taksa, i to će svakako biti na stolu, ali su evropske integracije ipak prioritet - kaže izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Emanuel Makron je poslednjih meseci imao negativan stav kada je reč o proširenju Unije i u tom smislu biće važna poruka koju će preneti našem predsedniku.

- Makron se protivi proširenju EU, ali je vrlo raspoložen i otvoren da pomogne Srbiji i to će tokom posete Beogradu poručiti Vučiću. Uz to, najžešći je protivnik početka pregovora za Albaniju i Makedoniju - otkriva isti sagovornik.

Naš izvor kaže da je Makron glavni saveznik Srbiji u problemu između Beograda i Prištine i da to naše rukovodstvo može da iskoristi.

- Ukoliko zaista pre Beograda ode u Moskvu da razgovara s Vladimirom Putinom, to bi moglo da znači da njih dvojica pokušavaju da se usaglase oko sporazuma Beograda i Prištine ili bar da nađu model vraćanja dve strane za pregovarački sto - otkriva naš izvor.

Makron nastoji sebe da profiliše kao čoveka spremnog na kompromise, o čemu upravo svedoči i susret s Putinom. Neko će morati da popuni prazan prostor kada Angela Merkel ode u političku penziju, a Francuz se ozbiljno nameračio na to. To se videlo i nedavno na primeru izbora za evropske institucije, kada Makron nije prihvatio nijedan predlog nemačke kancelarke.

Svetska štampa ocenjuje da su Makron i Sebastijan Kurc mladi lideri nove Evrope, da sada utvrđuju svoje pozicije, pa se Makronov dolazak može tumačiti i kao pokušaj da svoj uticaj proširi i ojača na Balkanu.

Na sastanku u Berlinu prošlog meseca, Makron je bio vrlo grub prema Ramušu Haradinaju. Pred svima mu je poručio da od vizne liberalizacije za Kosovo nema ništa.

- Nikada nećete dobiti viznu liberalizaciju. Nikada. Znaš zašto? Zato što vam je ja neću dati - odbrusio je Makron Haradinaju.

Francuski predsednik nije imao problem ni da se po pitanju podrške Albancima žestoko suprotstavi nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Francuska ima ozbiljne bezbednosne probleme sa albanskom mafijom, otuda, kaže više naših sagovornika iz diplomatskih krugova, i netrpeljivost Makrona.

Agenda: Knez, Kališ, razgovor s umetnicima

Makron u Srbiju dolazi 15. jula, a vraća se sledećeg dana. Boraviće samo u Srbiji, neće obilaziti region. Prvog dana posete on će na Aerodromu "Nikola Tesla" otkriti ploču kojom će se obeležiti početak procesa modernizacije aerodroma koji je preuzela francuska kompanija "Vansi". Zatim će mu biti priređen svečani doček ispred Palate "Srbija", potom sledi tet-a-tet razgovor s Aleksandrom Vučićem, a potom konferencija za medije. Potom će biti održan sastanak dveju delegacija, a potom će francuski predsednik posetiti Novo groblje, spomenik braniocima Beograda, Kalemegdan i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, gde se očekuje da veliki broj građana dođe da pozdravi Makrona. Na kraju dana Vučić će prirediti večeru u njegovu čast.

Drugog dana, Makron će sam obilaziti prestonicu, pa sa Vučićem razgovarati sa mladima iz regionalnog omladinskog centra, a zatim će imati susret sa nekoliko istaknutih umetnika.

Poseta u decembru otkazana

Emanuel Makron je najpre u Srbiju trebalo da dođe krajem prošle godine, ali je poseta tada otkazana zbog unutrašnjih problema koje je imao u svojoj zemlji.

Predsednik Aleksandar Vučić tada je rekao "da smo se spremali za njegovu posetu i želeli da pokažemo gostoprimstvo, ali zbog unutrašnjih problema on je zamolio da odložimo posetu".

- Rekao sam mu da se nadam da će se situacija u Parizu i Francuskoj uskoro smiriti i da znam koliko je teško sprovoditi odgovorne reforme, sa kojima smo se mi suočavali četiri, pet godina - rekao je tada Vučić.

BONUS VIDEO:

SNIMAK KOJI ĆE VAS ŠOKIRATI! Ovako se ponašaju ljudi, a ovako majmuni kada se nešto deli džabe! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.