MILOVAN JOVANOVIĆ: Vučić jedini u stanju da zaustavi naše lutanje bespućima OBMANA I ZABLUDA!
Milovan Jovanović, Foto: Printscreen

SVE JE REKAO

MILOVAN JOVANOVIĆ: Vučić jedini u stanju da zaustavi naše lutanje bespućima OBMANA I ZABLUDA!

Milovan Jovanović bez "dlake na jeziku"...

Objavljeno: 18:33h

Ni Vašington, ni Moskva, ni Berlin, ni Ankara ne sastavljaju Savet ministara. Niko se time ne bavi, niti bilo ko od ovih država u ovom trenutku ima interes za tako nešto. Formiranje novog Saveta ministara će zavisiti od dogovora Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Kada procene da je vrijeme da se Savet ministara formira on će biti formiran u roku od 48 sati - kaže u intervjuu za Insajder Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar.

INSAJDER: Bakir Izetbegović, lider SDA, nedavno je poručio da bi SDA trebalo podmladiti, kao i u ovu stranku uvući Srbe i Hrvate. Sličnih razmišljanja ima u još nekim strankama. Da li je u BiH na pomolu nestanak sa scene stranaka sa nacionalnim predznakom i da li bi se u BiH uskoro mogli pojaviti neki novi lideri?

JOVANOVIĆ: Za celokupnu političku scenu u BiH neophodno je provetravanje, potrebni su novi ljudi koji nemaju hipoteku prošlosti, koji nisu kompromitovani i koji bi svojim znanjem i idejama pokrenuli i promenili stvari u BiH. Nažalost, to se neće dogoditi u skorijoj budućnosti.

INSAJDER: Postoji uvreženo mišljenje kod nas Balkanaca da vlade naših država sastavljaju neki centri moći. Koji centar moći onda sastavlja novi Savet ministara BiH?

JOVANOVIĆ: Tačno je da pojedine države imaju interes ko bi trebalo da čini vlast u državama Balkana i ko bi po njihovom mišljenju bio najbolji za tako nešto. Međutim u praksi to nije uvijek tako. Ni Vašington, ni Moskva, ni Berlin, ni Ankara ne sastavljaju Savet ministara. Niko se time ne bavi, niti bilo ko od ovih država u ovom trenutku ima interes za tako nešto. Formiranje novog Savjeta ministara će zavisiti od dogovora Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Kada procijene da je vrijeme da se Savet ministara formira on će biti formiran u roku od 48 sati.

INSAJDER: Kakav rasplet višemesečne krize u BiH predviđate?

JOVANOVIĆ: Sve se svodi na trgovinu i lični interes. Kriza će trajati sve dok se gospodari života i smrti u BiH ne dogovore i ne podele plen. Očekujem da se najkasnije do kraja ove godine kriza reši.

INSAJDER: U kom pravcu će ići naš region u narednim mesecima, ali i godinama?

JOVANOVIĆ: Tapkaćemo u mestu, naš put ka EU je usporen možda i potpuno zaustavljen zbog problema sa kojima se EU suočava poslednjih godina. Nesposobna, korumpirana i kompromitovana briselska administracija nemoćna je bilo sta da reši. Ključ za napredak čitavog regiona nalazi se sa druge strane Atlantika.

INSAJDER: Da li će BiH i Srbija zajedno ući u NATO?

JOVANOVIĆ: Ne. U ovom trenutku to nije realno.

INSAJDER: Prvi jul je bio označen kao Dan D za početak raspleta kosovske krize, sada je navodno taj datum 15. oktobar. Da li je to zaista tako i koji su, po Vašem mišljenju, scenariji po kojima će se razmrsiti kosovski čvor? Da li se ta kriza može odraziti i na Bosnu i Hercegovinu?

JOVANOVIĆ: Već nekoliko godina ponavljam da isključivo od SAD zavisi rešavanje kosovskog pitanja. Otkazivanje samita u Parizu je samo još jedna potvrda nesposobnosti i nemoći EU. Angela Merkel i Emanuel Makron su doživjeli pljuvanje u lice od strane kosovskih zvaničnika. I da budem potpuno jasan, nikada tako nešto Tači i Haradinaj ne bi smeli da pomisle, a kamoli urade, da nisu imali zeleno svetlo iz Vašingtona.

INSAJDER: Postoje priče da bi navodno, ukoliko ne dođe do dogovora između Srbije i samoproglašenog Kosova, SAD mogle uvesti sankcije i Srbiji i takozvanom Kosovu. Koliko je to realno?

JOVANOVIĆ: To se neće dogoditi.

INSAJDER: Budućnost Srbije u narednim godinama sa ili bez Vučića...

JOVANOVIĆ: Jednostavno Vučić nema alternativu na političkoj sceni Srbije. To nekome može da sviđa ili ne sviđa ali to je tako. Prema tome on će sigurno biti najvažnija i najuticajnija politička ličnost i naredne četiri godine. Važno je istaći da je predsednik Vučić jedini u stanju da postigne istorijski sporazum sa Albancima i da nas pomiri sa Bošnjacima i Hrvatima. Time bi, konačno, poslije tri decenije, zaustavio naše lutanje bespućima obmana i zabluda i stvorio mogućnost da svoj pogled usmjerimo ka budućnosti. Takođe, želim da kažem da će sve ovo biti izuzetno teško i da Vučića očekuju dvije veoma teške godine.

BONUS VIDEO:

SNIMAK KOJI ĆE VAS ŠOKIRATI! Ovako se ponašaju ljudi, a ovako majmuni kada se nešto deli džabe! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.