DODIK JE SUROVO PONIZIO HAŠIMA TAČIJA I LAŽNU DRŽAVU KOSOVO! Ove reči neće se nikome svideti u Prištini
Milorad Dodik i Hašim Tači, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević, EPA/Stephanie Lecocq

OŠTRO!

DODIK JE SUROVO PONIZIO HAŠIMA TAČIJA I LAŽNU DRŽAVU KOSOVO! Ove reči neće se nikome svideti u Prištini

Sve je objasnio...

Objavljeno:

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, komentarisao je danas nedolazak predsednika samoproglašenog Kosova, Hašima Tačija, na samit SEECP, istakavši nema osećaj prema tome da li dolazi ili ne, te da će, kako je rekao, možda biti lakše kad ne prisustvuje.

Dodik je ponovio da Kosovo nije priznato kao zemlja od BiH i još nekoliko zemalja članica SEECP-a, te da je ranije dogovoreno, a Kosovo pristalo, da u fusnoti samo piše da je to Priština.

"Nema nikakvih naznaka da je to samostalna država i u okviru tog formata Tači je bio i pozvan. Ja nisam ovde zadužen za socijalna pitanja na međunarodnom planu", rekao je on.

Dodik je stava da Tačijeva ozlojađenost ide dotle da često spominje Republiku Srpsku i da ne može da očekuje da pozitivan odnos prema tome.

"S druge strane, dok god Priština i Beograd ne reše probleme to za nas ostaje pitanje za koje nećemo dati bilo kakvu saglasnot za kretanje Kosova ka bilo kakvim međunarodnim institucijama", poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je ocenio da se Tači na ovaj način obračunava, te da je želeo da skrene pažnju na sebe.

"Nemam nikakvih osećaja prema tome da li dolazi ili ne, možda će i biti lakše kada nije tu", ocijenio je Dodik.

Dodik je za RTRS rekao da će centralni događaj u okviru samita SEECP biti održan na Jahorini, gde će se razgovarati u formatu predsednika država članica SEECP ili šefova delegacija vlada o tome šta je urađeno u prošloj godini i šta bi mogli biti ciljevi narednog vremena.

On je napomenuo da je proces saradnje uspostavljen pre značajnog broja godina i da je BiH ove godine predsedavajuća, kao i da je ovo završni sastanak predsedavanja.

"Želimo da sagledamo sve do sada urađene stvari, kojih je vrlo malo. Mnoge zemlje su prolazile kroz izbore tako da nije bilo moguće raditi na konkretnim stvarima, ali je nekoliko važnih inicijativa u vezi saradnje u pogledu očuvanja mira, saradnje na ekonomskom planu, te na razvoju infrastrukture", ocenio je srpski član Predsedništva.

On je rekao da će u fokusu ostati potreba da se razgovara o stabilizaciji i učvršćivanju mira.

Prema njegovim rečima, urgentne tačke jesu pitanje Beograda i Prištine, kao i činjenica da u BiH još nije uspostavljena struktura Saveta ministara onako kako to traže izborni rezultati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.