IVICA DAČIĆ OŠTRO ODREAGOVAO NA IZJAVU BORISAOVA: EU ne priznaje nezavisno Kosovo!
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, Foto: Stefan Kojić

realnost JE drugačija

IVICA DAČIĆ OŠTRO ODREAGOVAO NA IZJAVU BORISAOVA: EU ne priznaje nezavisno Kosovo!

Šef diplomatije Ivica Dačić oštro odgovorio na izjave i pridike bugarskog premijera Bojka Borisov

Objavljeno:

Stav Evropske unije nije da je Kosovo nezavisno, a bugarski premijer Bojko Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žosepu Borelu.

Šef srpske diplomatijeIvica Dačić oštro je danas reagovao na izjavu Borisova da bi Borel trebalo da zastupa stav cele Unije, bez obzira na to što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, i da bi u skladu s tim trebalo da postupa.

- Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu. Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči? Dosta mi je više toga, da ne pričam da je pre nekoliko meseci dobio naše odlikovanje - rekao je juče Dačić za RTS.

On je dodao da je siguran da se Borel neće ponašati tako da sada podržava nastojanja nekih država koje su priznale Kosovo. Govoreći o izjavi analitičara Boda Vebera, da će Borel pomoći Beogradu da shvati da je nezavisnost Kosova realnost, Dačić je naglasio da bi njima neko trebalo da pomogne i posavetuje ih da je realnost drugačija:

- Baš će oni da nam drže predavanje. Najviše od svega me nervira licemerje, kada vas neko gleda u oči i priča vam nešto u šta ni sam ne veruje.

Komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je pohvalila Srbiju za ekonomski napredak, srpski šef diplomatije rekao je da smatra da će ta izjava naići na žestoke reakcije opozicionih stranaka. One, dodaje Dačić, svakoga ko hvali Srbiju stavljaju na stub srama, a naročito kada se radi o Merkelovoj, koja je imala najgoru ocenu za vlast i spoljnu politiku Borisa Tadića i Vuka Jeremića.

Stanovi za izbeglice iz BiH i Hrvatske na Ubu

- Mogu da mi kažu šta hoće, ali neka pokažu svoje rezultate. Kada je Merkelova došla da razgovara sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, uoči izbora 2012. godine, ministar spoljnih poslova je bio Jeremić. Kada su izašli sa tog sastanka, ja nisam video bleđe ljude i ljude koji su se više iznenadili onim što je rekla - rekao je Dačić.

On je dodao da nije bio na tom sastanku, ali da je bio na plenarnom, i da je za vreme ručka sedeo baš pored Merkelove.

- A sada imate Angelu Merkel koja hvali Srbiju, i to je velika razlika i veliki pomak u spoljnopolitičkom položaju Srbije. Da li su oni sada na našoj strani, verovatnio nisu u potpunosti, ali se to izuzetno promenilo - naglasio je srpski ministar spoljnih poslova.

KAO MONASI SA TIBETA

MEĐUNARODNA zajednica i EU se ponašaju kao duhovne vođe, "monasi sa Tibeta", zalažu se za mir u svetu, umesto da jasno izriču svoje stavove, rekao je juče Dačić, komentarišući učinak samita u Poznanju, kome su prisustvovali Bedžet Pacoli i Angelina Ajnhorst iz Evropske službe za spoljne poslove.

Prema njegovim rečima, jasno je da glavnu prepreku za nastavak dijaloga predstavlja Priština, odnosno njeno odbijanje da se postigne bilo kakav kompromis. Takse moraju da budu ukinute, ako se želi nastavak dijaloga, naglasio je Dačić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.