REDOVNO ZASEDANJE: Srpski poslanici na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS (FOTO)
Delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS, Foto: Espreso

VAŽNA SEDNICA

REDOVNO ZASEDANJE: Srpski poslanici na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS (FOTO)

Rezolucija je na Komitetu usvojena jednoglasno

Objavljeno: 15:31h

Tokom godišnjeg zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS, u Luksemburgu, članovi srpske delegacije aktvino su učestvovali u radu svih komiteta PS OEBS.

Nakon sednice Stalnog komiteta, na kojoj je usvojen Predlog rezolucija koju je podnela narodna poslanica Stefana Miladinović “Digitalizacija kao prednost za rodne politike”, šef Stalne delegacije skupštine Srbije u PS OEBS predstavila je Predlog rezolucije na Komitetu za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i zaštitu životne sredine.

“Digitalizacija je dubinska transformacija načina na koji proizvodimo, trošimo, učimo, radimo. Digitalna revolucija iz dana u dan stvara nove mogućnosti delovanja u društvu, u obrazovanju i na tržištu rada, i pruža nove poglede na život. Unapređenje digitalnih veština i informatičke pismenosti predstavlja jedinstvenu priliku da se poveća uključenost žena na tržištu rada”, rekla je Miladinović i istakla da povećanje broja žena u digitalnom sektoru, koji čini jedan od sektora s najvišim platama, može doprineti finansijskom osnaživanju i nezavisnosti žena i dovesti do smanjenja ukupne razlike u platama između polova.

foto: Espreso

“Problem rodne neravnoteže u sektoru ICT-a može se prevazilaziti isticanjem raznolikosti u poslovanju i uvođenjem većeg broja snažnijih podsticaja i za preduzeća i za žene, kao što su uzori i profesionalno usmeravanje. Za promociju potencijala fleksibilnosti, koju nudi digitalizacija, u području ravnoteže poslovnog i privatnog života, potrebno je prilagođavanje politika tržišta rada i s njima povezanih modela socijalnog osiguranja, jer mogućnosti koje donosi digitalno doba na tržištu rada mogu izazvati i negativne posledice, koje najpre mogu pogoditi žene”, naglasila je Stefana Miladinović i dodala da proces digitalizacije daje mogućnosti poboljšalja standarda i kvaliteta života, efikasnosti poslovanja, smanjenja troškova i stvaranja novih vrednosti u skoro svim oblastima života i rada. “Proces digitalizacije je najvažniji katalizator inovacija, komponentnosti i rasta. Ova tehnološka revolucija fundamentalno može promeniti naše živote. Ona je neminovna i nezaustavljiva. Samo pobednička društva idu u susret promenama i ne zaziru od njih”, zaključila je ona.

Narodna poslanica Vesna Marković je, tokom rasprave o ovoj rezoluciji, ukazala na značaj teme i istakla da države moraju da pružaju podršku celoživotnom učenju i osposobljavanju žena kroz programe, posebno programe prekvalifikacija pružajući time mogućnost promene karijere u skladu s rastućom potrebom za e-veštinama u različitim sektorima.

“Posebnu pažnju država mora da usmeri ka ženama u dobi od 55 ili više godina, jer je ovo kategorija koja je posebno izložena riziku od nezaposlenosti. O ovome govori i podatak da je prosečna stopa zaposlenosti ove kategorije u EU samo 42%, u poređenju sa 58% kada je reč o muškarcima – i to je jedna od predloženih preporuka ove rezolucije”, rekla je Marković i dodala da poboljšanje digitalnih kompetencija žena u dobi od 55 i više godina i ulaganje u njih unapredilo bi njihove izglede za zapošljavanje i pružilo određen stepen zaštite od isključivanja iz tržišta rada.

“Zato je neophodno osigurati prikladnu finansijsku potporu i osposobljavanje ženama koje nameravaju da naprave karijeru u IT sektoru, kako bi se i u ovoj oblasti podstaklo žensko preduzetništvo – ovo je posebno važno pri kreiranju budžeta, kako na lokalnim, tako i na nacionalnim nivoima”, zaključila je poslanica.

foto: Espreso

Rezolucija je na Komitetu usvojena jednoglasno, sa 41 glasom za, i kao takva postaće sastavni deo zajedničke deklaracije koja se usvaja u Luksemburgu, poslednjeg dana godišnjeg zasedanja.

Na sastanku ad hoc Komiteta za migracije narodna poslanica Vesna Marković informisala je clanove PS OEBS o trenutnoj situaciji u Srbiji po ovom pitanju i ukazala na sve izazove i uspehe Republike Srbije, kao države koja je u centru balkanske migrantske rute, tokom migrantske krize.

“Republika Srbija je tokom migrantske krize postupala u skladu sa svim međunarodnim standardima, humano i odgovorno, poštujući ljudsko pravo svakog ko je ušao na našu teritoriju”, rekla je Marković i podsetila na sve mere i procedure preduzete i unapređene tokom krize.

Na sastanku Grupe za podršku Puta svile PS OEBS izabrano je rukovodstvo ove grupe koja deluje u okviru Parlamentarne skupštine OEBS.

Jednoglasno su izabrani predsednik grupe, Azerbejdžanac, Azaj Gulijev kao i dva potpredsednika Filipo Lombardi, član švajcarske delegacije i Stefana Miladinović, šef srpske delegacije pri Skupštini OEBSa.

Republika Srbija je jedna od 17 država članica OEBS koje su osnovale Grupu za podršku Putu svile i aktivno učestvuje u radu ove grupe, koja ima za cilj podršku daljem razvoju zajedničke ekonomske saradnje, promovisanju privrednih i trgovinskih veza, razvoju multimodalnih trasportnih koridora, kao i slobodnom protoku ljudi, roba, usluga i kapitala.

Bonus video

VUČIĆ ISPUNJAVA SVOJA OBEĆANJA: Meštani Devića ostaće na dedovini

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.