NAJJAČI ALBANSKI LOBISTA DONEO JEZIV ZAHTEV VUČIĆU: Ovo je jasan ULTIMATUM AMERIKE Srbiji koja ovo MORA DA ISPUNI
Eliot Engel, Bela Kuća i Aleksandar Vučić, Foto: Filip Plavčić, Profimedia

OTKRIVAMO!

NAJJAČI ALBANSKI LOBISTA DONEO JEZIV ZAHTEV VUČIĆU: Ovo je jasan ULTIMATUM AMERIKE Srbiji koja ovo MORA DA ISPUNI

Evo šta je Eliot Engel rekao u Srbiji...

Objavljeno:

Najveći albanski lobista u SAD i kongresmen Eliot Engel došao je u Srbiju, razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim poslanicima, ali je i doneo teške teme za Srbe u Beograd!

Kako saznaje Espreso, Eliot nije odstupao od svojih tvrdih stavova kada je u pitanju nezavisnost Kosova i isticao da je to pravo jednog naroda, u ovom slučaju Albanaca, koji mu za te reči daju ogroman novac.

- Engel je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i poslanicima u Skupštini Srbije jasno postavio zadatak koji Amerka očekuje od Srbije da uradi. I kako je rekao taj zadatak nikada neće biti zaboravljen. Da, to je rešenje slučaja ubistva braće Bitići, na kome Vašington, ali i Albanci insistiraju - otkriva naš izvor.

Prema njegovim rečima tu za Beograd neprijatnu temu stavio je na sto i pred Vučića i pred srpske poslanike.

foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

- Engel je pokušao da opravda takse Prištine i pravio se da ne čuje argumente Srbije i stalno je preskakao temu - otkriva naš izvor.

Nadam se da će poruke Eliota Engela u Prištini doprineti stvaranju uslova za nastavak dijaloga, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora u Beogradu sa američkim kongersmenom.

Vučić je preneo i da mu je Engel, koji važi za jednog od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu, rekao "dobru rečenicu - da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da bude i prijatelj Srba".

"Nadam se da ćemo to u budućnosti moći i da vidimo", rekao je predsednik Vučić na vanrednoj pres konferenciji povodom situacije u vezi sa snabdevanjem na severu KiM.

Vučić je rekao da su on i Engel tokom današnjih razgovora izneli potpuno različite pozicije po pitanju odnosa prema KiM, ali da su imali korektan razgovor.

1 / 4 Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

"On je jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova i protagonista nezavisnosti Kosova. Govorili smo koliko je važno da nastavimo razgovore i dijalog i da je to važno za dobre srpsko-albanske odnose i stabilnost u celom reigonu. Nadam se da će njegove poruke u Prištini doprineti ubrzanom stvanju uslova za nastavak dijaloga", kazao je Vučić.

Videćemo, dodaje, da li je to realno.

"Ali, što pre nastavimo dijalog, to će doprineti smanjivanju tenzija na celom KiM, a to je od značaja za sve nas i da te tenzije budu dramatično niže nego što je to slučaj danas", naglasio je predsednik.

Vučić je rekao da je sa Engelom razgovarao i o drugim temama, od slučaja braće Bitići do NATO agresije.

"Razgovarali smo svako iz svog ugla, ali na civilizovan način", rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da Srbija održava kontakte sa Spoljnopolitičkim odborom američkog Kongresa i Engelom lično.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD Eliota Engela SAD Eliot Engel jedan je od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu.

Američki kongresmen Eliot Engel izjavio je u razgovoru sa poslanicima Skupštine Srbije da SAD žele da dijalog Beograda i Prištine učine što lakšim i da su prijateljski naklonjene obema stranama.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Engel je razgovarao sa potpredsednicima Skupštine Vladimirom Marinkovićem i Gordanom Čomić, predsednikom Odbora za spoljne poslove Žarkom Obradovićem i narodnom poslanicom Sandrom Božić.

Engel je naveo da sve nesuglasice i neprijateljstva na Zapadnom Balkanu treba da se prevazidju i da države regiona treba da saradjuju da bi postale članice EU i da bi se stvorila bolja budućnost za sve gradjane.

Narodni poslanici su u razgovoru sa američkim kongresmenom istakli neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Oni su izrazili zahvalnost Engelu na zalaganju za dijalog i ukazali da njegov dobar imidž i uticaj u regionu može da doprinese dijalogu, miru i razvoju.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD je ukazao i da prijateljstvo Srbije i SAD datira daleko u prošlost i izrazio uverenje da će naše države i u budućnosti biti saveznici.

- Vaša poruka i podrška Srbiji je signal da podržavate region i budućnost naših naroda, kao i strateški cilj naše zemlje, a to je članstvo u EU - zaključio je Marinković u razgovoru s kongresmenom Engelom.

Engel se zatim sastao i sa Natašom Kandić, a pogledajte u Tvitu šta je poručio:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.