FIRER DIGAO RUKU U NACISTIČKI POZDRAV! Isplivala SKANDAL fotka, okružen je ZASTAVAMA TREĆEG RAJHA (FOTO)
Goran Davidović, Foto: Beta/Dragan Gojić

Arhiva

FIRER DIGAO RUKU U NACISTIČKI POZDRAV! Isplivala SKANDAL fotka, okružen je ZASTAVAMA TREĆEG RAJHA (FOTO)

2008. godine odlazi u Italiju, gde nastavlja svoj "politički" rad i delovanje

Objavljeno: 22:30h

Goran Davidović, neformalni vođa Nacionalnog stroja, u javnosti poznatiji kao Firer bio je optužen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti na antifašističkom skupu u Domu vojske u Novom Sadu, 2007. godine.

Nakon 12 godina, koliko je trajao krivični postupak, Apelacioni sud u Novom Sadu odbio je optužbu protiv Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića. Na sajtu Apelacionog suda tada je stajala informacija, kako je optužba odbijena jer je reč o već presuđenoj stvari. Međutim, kasnije je sud usvojio žalbe odbrane, potom preinačio presudu kojom su Pešić i Davidović prošle godine proglašeni krivim i osuđeni na 14 meseci, odnosno na godinu dana zatvora.

Kako se navodi u obrazloženju presude, sud je našao da su krivi što su 7. 10. 2007. godine u Novom Sadu na uglu Dunavske ulice i Beogradskog keja u toku održavanja javnog skupa organizovanog od antifašističke organizacije Novog Sada i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, pod nazivom "Stop fašizmu!", izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost među narodima i etničkim zajednicama koje žive u Republici Srbiji i AP Vojvodini, tako što su nacistički salutirali podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa, na koji način su isprovocirali prvo verbalni, a potom i fizički sukob, uzvikujući "Srbija Srbima!", "Ubij p****a!".

Cela ova priča godinama je potresala javnost, a ponovo je došla u žižu javnosti nakon što se na društvenoj mreži Tviter pojavila fotografija na kojoj je Davidović okružen nacističkim obeležjima, a drži i podignutu ruku.

Na fotografiji je istaknuto nekoliko najprimetnijih obeležja kao što su Zastava trećeg rajha sa kukastim krstom, grb SS trupa i grb Hitlerove vojske.

Ovim povodom pokušali smo da kontaktiramo sa Goranom Davidovićem. Na pitanje "Kako se zatekao okružen nacističkim obeležjima podignute ruke?" do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Ko je Goran Davidović?

Novosađanin Goran Davidović studirao je i diplomirao na odseku za istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Još od studentskih dana pojavljivao se, doduše sporadično, na raznim okupljanjima. Javnosti je poznat kao nezvanični vođa grupe "Nacionalni stroj" poznatoj po svojim fašističkim i nacionalističkim ubeđenjima.

Javnosti je postao poznat, nakon što je sa grupom nacionalista upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i napao učesnik 2005. godine. Na meti njegovih nacionalističkih uvreda našao se profesor Milenko Perović.

Davidović 2008. godine odlazi u Italiju, gde nastavlja svoj "politički" rad i delovanje. Tamo se, takođe, priključuje desničarskim organizacijama. Naredne godine biva uhapšen od strane italijanske policije, koja mu je oduzela računar, no već posle dva meseca našao se ponovo na slobodi.

Bio je član NSP (Novog srpskog programa) udruženja koji je učestvovalo čak i na lokalnim izborima.

2010. godine Davidović je ponovo uhapšen u Nemačkoj, odakle je nakon dva meseca izručen Srbiji. Nekoliko meseci proveo je u Srbiji, a potom se vratio u Italiju odakle je pratio ceo proces koji se vodio protiv njega, gde se između ostalog i sada nalazi.

Na svom veb sajtu navodi kako "podržava ruski narod u Ukrajini, vraćanje Krima i formiranje Novorusije, održava kontakte sa nacionalistima u okupiranim srpskim zemljama".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.