TRAŽIO JE DA BOMBE PADAJU PO SRBIMA I DA KOSOVO BUDE NEZAVISNO! Ovo je NAJJAČI ALBANSKI LOBISTA u Vašingtonu
Eliot Engel, Foto: Profimedia

ON DOLAZI U SRBIJU!

TRAŽIO JE DA BOMBE PADAJU PO SRBIMA I DA KOSOVO BUDE NEZAVISNO! Ovo je NAJJAČI ALBANSKI LOBISTA u Vašingtonu

Imaće sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Objavljeno:

Američki kongresmen Eliot Endžel, već decenijama najveći albanski lobista, zagovornik kosovske nezavisnosti i bombardovanja Srbije 1999. godine, dolazi sutra u posetu Srbiji.

Endžel će se susresti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a imaće i razgovore u Skupštini Srbije. Inače, ovaj kongresmen se trenutno nalazi na čelu Odbora za spoljne odnose donjeg doma Kongresa SAD.

Poreklom ukrajinski Jevrejin, čiji su preci emigrirali u SAD iz carske Rusije, Endžel, koji predstavlja njujoršku izbornu jedinicu, ne tako davno, se hvalio:

- Moj rad na promociji američko-kosovskih odnosa bio je među najsmislenijim dostignućima mojih kongresnih godina.

Upravo on je među prvima tražio da Bela kuća 1999. godine napadne srpske snage na Kosovu i uspostavi zonu zabranjenog letenja za srpske avione.

Bio je među prvim zagovornicima nezavisnosti Kosova, a kada je ona proglašena, našao se na čelu kolone onih koji su priznali jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. godine.

Njegovo delovanje nastavilo se, sistematski, do danas.

Marta 2017. Endžel je na sastanku kongresnog Odbora za spoljne poslove potvrdio da su SAD trenutno protiv formiranja vojske Kosova i zatražio da taj stav što pre bude promenjen. Ocenio je da bi Kosovo trebalo da ima vojsku, tvrdeći da Rusija naoružava Beograd.

Endžel je rekao da Kosovo, iako je “devet godina slobodna i nezavisna zemlja”, nema vojsku i pozvao SAD da stanu uz Kosovo.

Ovaj član albanskog kokusa je ponudio i dodatnu, emotivnu, argumentaciju:

- Kosovo je s ponosom postalo najjači podržavalac SAD u Evropi, sa podrškom koja dostiže 85 odsto.

Endžel je i sam u više navrata posetio Kosovo, gde uživa popularnost rok zvezde.

U Peći jedan od “američkih” bulevara, pored Klintonovog, Olbrajtove i ostalih, nosi i njegovo ime. Lik Endžela utisnut je na kosovskoj poštanskoj markici od dva evra.

Svojevremeno je svedočio da se Albanci slikaju sa njim na ulici, pa ne čudi da je baš on bio prvi strani zvaničnik koji se obratio kosovskom parlamentu.

Inače, Endželu smeta što je nekoliko država povuklo priznanje tzv. Kosova. Napisao je na “Tviteru” da bi srpska država trebalo da se odrekne te politike, jer je, kako tvrdi, nezavisnost Kosova nepovratna.

- Lažne tvrdnje Srbije da države okreću leđa Kosovu su zavaravajuće i izazivaju veliku ljutnju u svetu. Srbija bi to trebalo da zaustavi i vrati se normalizaciji sa svojim susedom. Nezavisnost Kosova i njen suverenitet su trajni - tvrdi on.

Nije se, međutim, zaustavio samo na odnosu Srbije prema njenoj južnoj pokrajini. U junu 2017. godine, u pismu visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, otišao je korak dalje. Endžel je izrazio mišljenje da Srbija “jednostavno nije spremna za EU” i da treba “usporiti proces pridruživanja”.

Početkom godine je izabran za predsedavajućeg Odbora za spoljne odnose donjeg doma Kongresa SAD. Ovo uticajno telo često organizuje saslušanja američkih zvaničnika i donosi rezolucije koje treba da daju smernice spoljnoj politici Vašingtona.

Izbor na ovu funkciju mu je među prvima čestitao premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj.

- Izuzetne vesti za Kosovo da je naš dugogodišnji prijatelj Eliot Endžel danas položio zakletvu kao predsednik Odbora za spoljne poslove. Njegov doprinos za Kosovo ima istorijsku dimenziju. Endželovo ime je sinonim za večno prijateljstvo Kosova sa Sjedinjenim Državama. Čestitam - napisao je Haradinaj.

Usledile su čestitke i od Bedžeta Pacolija, ministra spoljnih poslova tzv. Kosova, kao i od predsednik privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija.

Kako je Tanjug javio, Endžel će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a imaće i susrete u Skupštini Srbije.

On će razgovarati s potpredsednikom parlamenta Vladimirom Marinkovićem, predsedikom Odbora za spoljne poslove Žarkom Obradovićem i poslanicima Gordanom Čomić i Sandrom Božić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.