LONDON UCENIO SRBIJU I OTCEPIO PREŠEVO, MEDVEĐU I BUJANOVAC! Albanci u Prištini DOBIJAJU sve, Srbi ništa
Skupština Kosova, Foto: BETA / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC, Printscreen/Google Maps, Ilustracija

OTKRIVAMO

LONDON UCENIO SRBIJU I OTCEPIO PREŠEVO, MEDVEĐU I BUJANOVAC! Albanci u Prištini DOBIJAJU sve, Srbi ništa

Šta se krije iza priče o Rezoluciji u Prištini

Objavljeno:

Jug Srbije, tačnije Preševo, Medveđa i Bujanovac su bili deo rasprave u parlamentu tzv Republike Kosovo! Kako saznaje Espreso Rezoluciju u 13 tačaka koju treba da usvoji Priština pisana je u Londonu.

Prema saznanjima našeg portala Rezolucija o položaju Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu sadrži 13 tačaka je još jedan korak ka zahtevima o ujedinjenu tog dela srbije sa tzv Republikom Kosovo.

- Priština je otvoreno, na Vidovdan rekla da je san svih Albanaca o ujedinjenju Preševa, Medveđe i Bujanovca sa tzv Kosovom. Na tom cilju rade, a Rezolucija koja će biti donešena u kosovskom parlametnu napisana je po direktivama Velike Britanije. Nije tajna da je London bio taj koji je obučio Albance da pričaju o broju silovanih žena, da optuže Srbe za kolonizaciju, a sada je ovaj dokument samo nastavak britanske škole - kaže nam naš izvor iz Prištine.

Da se nešto ozbiljno kuva dovoljno govori i podatak da je tekst ove rezolucije skupštini prosledio Hašim Tači, samo par dana nakon sastanka u Prištini sa delegacijom Albanaca sa juga Srbije.

Među 13 tačaka nalaze se sledeći predlozi: da pitanje takozvane Preševske doline postane deo dijaloga Beograda i Prištine; da privremene institucije u Prištini obaveste međunarodne institucije i forume o diskriminatorskoj politici Srbije prema Albancima u tri južne opštine centralne Srbije (u Preševu, Bujanovcu i Medveđi).

Predviđeno je i da privremene prištinske institucije otvore „diplomatsku misiju“ u takozvanoj Preševskoj dolini, da se u okviru „kosovske vlade“ otvori posebna kancelarija za ove tri opštine, kao i da Priština izdvoji stalna sredstva za njihov razvoj kroz Nacionalni savet Albanaca za takozvanu Preševsku dolinu.

Kako ja javio prištinski „Ljajmi“ očekuje se da će sutra biti održana sednica predsedništva „kosovskog parlamenta“, na kojoj će biti odlučeno kada će biti zakazana redovna sednica, na kojoj će biti još reči o rezoluciji.

"Milion puta sam rekao da su Preševo, Bujanovac i Medveđa sastavni deo Srbije i da će tako ostatu, a oni koji nemaju šta da rade neka pričaju o otcepljenju i pripajanju bilo kojoj teritoriji uključujući i teritoriju KiM", rekao je predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković.

On dodaje da je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom lokalne samouprave i da je razgovarao danas predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem.

"Sa Kaberijem smo razgovarali o problemu zapošljavanja, upisa studenata na odeljenja bujanovačkih fakulteta, kao i svih tekući koji tište opštinu, a gde mi možemo da doprinesemo radom i aktivnostima i da zajedno sa lokalnom samoupravom učinimo ono što je naša fukcionalna i zakonska obaveza", rekao je Stanković.

Podsetio da je ranije obišao lokacije u Bujanovcu u romskom naselju, oko Bujanovačke banje gde se fekalne vode izlivaju u centru naselja pored same zgrade Bujanovačke banje.

"To predstavlja opasan problem za širenje zaraze i to je nešto što je u fazi rešavanja, obzirom da je idejni nacrt za Bujanovac koji obuhvata i Preševo urađen sad očekujemo da se obezbede sredstava od sedam miliona evra kojim bi se ovaj problem rešio", rekao je Stanković.

Upitan da prokomentariše odluku predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafe da tuži ministra Aleksandra Vulina zbog upotrebe reči Šiptari kojom ih je uvredio.

"Nemamo prava da se mešamo u rad pravosudnih organa i tužilaštva tako da očekujemo da će oni to rešiti na odgovarajući način i predviđenom roku", rekao je Stefanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.