RUSI SU SPREMILI 120 AVIONA ZA KOSOVO 1999: Zbog jedne stvari ovo se nikad nije desilo!
Suhoji su bili spremni, Foto: RAF/EPA

kriza

RUSI SU SPREMILI 120 AVIONA ZA KOSOVO 1999: Zbog jedne stvari ovo se nikad nije desilo!

Tri divizije su čekale naređenje

Objavljeno:

Nikolaj Viktorovič Staskov, glavni operativac "ruskog desanta" na aerodrom Slatina 1999. godine, rekao je da je 120 ruskih aviona bilo spremno da poleti na Kosovo, u slučaju da je i jedan metak ispaljen na ruske snage, koje su 11. juna 1999. od KFOR-a preuzele kontrolu nad aerodromom Slatina.

Kako je on objasni, tri vazdušne divizije, sa 120 aviona, bile su spremne za rat na Kosovu te godine.

- Naredba za napad bila bi izdata da je samo jedan metak ispaljen na naše vojnike. Britanski general Majkl Džekson, imao je ovu informaciju kad je pred kamerama rekao da Rusi mogu da ostanu na Slatini jer, kako je naglasio, ne želi da izazove treći svetski rat. Da, bili smo spremni na sve - rekao je Staskov za ruske Novosti.

Prema njegovim rečima, na uzbuni su bile tri divizije, a 120 aviona je opremljeno borbenim sredstvima.

- Predsednik Jeljcin, ministar Ivanov i ministar odbrane Sergejev su gledali naš marš na Kosovo na CNN, nisu znali šta se dešava - rekao je ruski general.

- Posle političke odluke da naše trupe ne učestvuju u održavanju mira na Kosovu, seli smo u Moskvi i govorili o tome kako da pomognemo Srbima, jer smo imali informacije o tome šta će se desiti. Bila je tu i služba, i ja sam dobio zadatak da rukovodim maršom - rekao je on.

Staskov kaže da misli da će problem Kosova biti rešen na "višem nivou", i da sve zavisi od "odnosa snaga i poverenja između hrišćana i muslimana".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/GazetaExpress)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.