ALBANCI S DUGIM CEVIMA NA JARINJU DRŽALI SRPSKOG MINISTRA KAO TAOCA! Ovi detalji DRAME neće se nikome svideti
Administrativni prelaz Jarinje, Foto: Espreso

HAOS!

ALBANCI S DUGIM CEVIMA NA JARINJU DRŽALI SRPSKOG MINISTRA KAO TAOCA! Ovi detalji DRAME neće se nikome svideti

Ovo je pravi skandal...

Objavljeno:

Ministar prosvete u Vladi Srbije Mladen Šarčević zadržan je sat i po vremena tokom prelaska administrativnog punkta kod Jarinja, prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju, gde je obišao Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Prema rečima ministra Mladena Šarčevića, iako su uredno najavili delegaciju i dobili obaveštenje da je sve u redu na Jarinju su zadržani sat i po vremena.

"Danas za malo da ne dođemo. Posebno mi je čudno što smo mi u Beogradu pre mesec i po dana imali samit ministara regije, gde su bili ministri takozvane ili kako god vlade Kosova, i bili vrlo uvaženi", rekao je Šarčević na početku razgovora sa članovima Rektorskog kolegijuma u proširenom sastavu.

Ministar je rekao da je bitno da Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ima normalan razvoj.

"Mi u bilo kom odnosu i pritiscima iz Brisela ne posustajemo u priči priznavanja bilo kojih diploma dok se god i naš univerzitet smatra nepriznatim sa aspekta ljudi koji žive južno od mosta", naveo je Šarčević.

Podsetio je da je Beogradski univerzitet osnivač mnogih fakulteta u regionu, počev od Ljubljane do Podgorice, Prištine, Sarajeva, i da niko ne može da mu zameri kada kaže da neko ko je matica visokog obrazovanja na Balkanu, bude u diskontinuitetu svog postojanja.

"Politika može svašta, da kaže da je sada i februar, ali fundamentalne stvari ne mogu da se ni diraju, ni menjaju, i to je ono što je kulturno i obrazovno nasleđe ovog područja, ko god živeo na njemu", naveo je Šarčević.

Primetio je da je kvalitet nastave prilično bolji u odnosu na ranije, dodajući da je prvi krug upisa protekao dosta optimistički a da će se u drugom krugu ostvariti zamišljene kvote upisa.

"Dogovorili smo otvoreni upis, što znači da će svi studenti koji žive na Kosovu i Metohiji imati pravo da studiraju na budžetu", pojasnio je ministar.

Šarčević je najavio da se u Skupštini Srbije zavrašava usvajanje amandmana na Zakon o nauci i istraživanjima, sa mnogo boljim pozicijama, jer se radi o dvostrukom modelu finansiranja nauke kroz fond i projektno i institucionalno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.