I AMERIKANCI BRUJE O JUTKI IZ BRUSA! Kada vidite šta piše CNN o SEKSUALNOM UZNEMIRAVANJU naježićete se
Milutin jeličić Jutka u Brusu, Foto: Espreso, Filip Plavčić

DALEKO SE ČULO!

I AMERIKANCI BRUJE O JUTKI IZ BRUSA! Kada vidite šta piše CNN o SEKSUALNOM UZNEMIRAVANJU naježićete se

Ovo je stvarno loše...

Objavljeno:

Priču Marije Lukić, koja je sama krenula u borbu protiv seksualnog uznemiravanja i nasilja od strane javnog funkcionera u Brusu, preneo je i CNN. Pod naslovom "Srpski #MeToo pokret, navodna žrtva uznemiravanja vodi usamljenu bitku za pravdu" medij opisuje maltretiranje koje je Lukićeva doživela i borbu žene koja je rešila da mu stane na put.

Poznati svetski medij priču počinje opisivanjem trenutka kada je Marija Lukić prvi put upoznala, sada bivšeg šefa, predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku. Tada je on zaključao vrata kancelarije, tražio od nje seksualne usluge i na silu poljubio u usta.

To je bilo u junu 2015. kada je udata žena, majka dvoje dece, otišla na razgovor za posao kod, kako piše CNN, "snažnog šefa opštine Brus, smeštene 240 kilometara južno od srpske prestonice Beograda, nadajući se da će joj obrazovanje i radno iskustvo doneti zaposlenje".

- Bila sam besna i rekla sam mu da neću da spavam sa njim kako bih dobila posao. Pitala sam ga da otključa vrata, rekla sam mu da zaboravi na ovo, da mi ne treba posao, ne treba mi ništa - rekla je Lukićeva za CNN.

To je bio početak seksualnog uznemiravanja koje je trajalo dve godine, a tokom kojeg joj je Jutka poslao 15.000 vatsap, viber i sms poruka, konstantno tražeći od nje seksualnu uslugu, rekavši joj da može da napreduje samo ako bude imala seks sa njim.

CNN ističe da je Jeličić (57) konstantno negirao ove optužbe u srpskim medijima, a medij nije dobio odgovore na pitanja od njega ili njegovog advokatskog tima.

Slučaj je kulminirao na visokom profilu "MeToo suđenja koje je uzdrmalo konzervativno društvo u Srbiji, gde je zakon o kriminalizaciji seksualnog uznemiravanja uveden tek 2017. godine".

To je takođe bacilo svetlo na nesrazmernu moć koju imaju lokalni zvaničnici koji drže ključeve onoga što je često jedini izvor zapošljavanja u malim i siromašnim zajednicama kao što su Brus - državni poslovi.

foto: Prentscren

CNN zatim piše kako je Lukić mesecima ignorisala njegove poruke, ali da je ponovo stupila u kontakt zbog svoje sestre i prijatelja, koji nikako nisu mogli da dođu do njega. Tada je Jeličić delovao ozbiljno i profesionalno, nudeći joj posao njegove sekretarice, rekavši da samo želi pametnu osobu na toj poziciji.

Kako je i dalje bila bez posla, rešila je da prihvati, nadajući se da je njeno prethodno ponašanje postavilo granice.

Takvo ponašanje trajalo je tri nedelje, do trenutka kada su ostali sami u kancelariji, a kada je predsednik opštine probao na silu da je poljubi u usta.

CNN piše kako je imao uvid u poruke u kojima se Jeličić izvinjavao Lukić zbog ponašanja, ali je nastavio da vrši pritisak na nju da spava sa njim.

- Volim te, želim te, kada ćemo da vodimo ljubav, skoro su prošle dve godine - opisuje medij poruke koje je navodno slao Mariji. Opet napominju da je on to negirao.

Lukićeva je ispričala kako je zbog njega ostala potpuno sama, da je prolazila kroz noćnu moru, da joj je prepisan ksanaks zbog stresa i anksioznosti. Nije smela da se požali porodici da ne bi ispalo još gore. Lukić je rekla da je apelovala na Jeličićeve prijatelje za pomoć, ali njihov odgovor je bio - da da ostavku ili mu da ono što želi.

- Rekli su da nisam ni prva ni poslednja - rekla je.

Ova tiha permisivnost prema seksualnom uznemiravanju preovladava u Srbiji, kaže za CNN Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, beogradske nevladine organizacije.

- Jasno je da postoji velika tolerancija prema seksualizovanim interakcijama, govoru, ponašanju, a to je normalizovano kao vrsta uobičajene komunikacije na radnom mestu, koja se smatra šalom, a ne nešto što predstavlja ozbiljno uznemiravanje - rekla je ona.

CNN ističe da, iako su više od trećine poslanika u Srbiji žene, kao i premijerka zemlje, to ne znači veću ravnopravnost.

Najnoviji izveštaj o Srbiji od strane Odbora za ukidanje diskriminacije žena, tela Ujedinjenih naroda, izrazio je zabrinutost zbog "mizoginističkih izjava koje se izražavaju u medijima, kao i od strane visokih političara, verskih vođa i akademika, a koje prolaze nekažnjeno".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.