POSLEDNJA STVAR KOJU JE SLOBODAN MILOŠEVIĆ URADIO U SRBIJI: Na današnji dan je IZRUČEN HAGU
Slobodan Milošević, Foto: Printscreen / Youtube

GOVORIO JE DA NEĆE DA ODE OD SVOG NARODA

POSLEDNJA STVAR KOJU JE SLOBODAN MILOŠEVIĆ URADIO U SRBIJI: Na današnji dan je IZRUČEN HAGU

Posle dugih pregovora, bivši predsednik Slobodan Milošević našao se 28. juna 2001. u kombiju praćenom samo jednim mercedesom

Objavljeno: 28.06.2019. 10:08h
  • 12

Na današnji dan 2001. Slobodan Milošević izručen je Haškom tribunalu, istim onim helikopterom kojim je doleteo na Gazimestan.

Posle dugih pregovora, bivši predsednik Slobodan Milošević našao se 28. juna 2001. u kombiju praćenom samo jednim mercedesom.

Oko 19 časova, stigli su na Banjicu, gde su ga čekala tri helikoptera, ali i Kevin Kurtis, istražilac Međunarodnog tribunala. Bio je tu i novi ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, koji je želeo da zna koliko će vremena trebati da se Milošević odmah pošalje van zemlje. Kurtis mu je rekao – 20 minuta.

Mihajloviću je to bilo previše, međutim prava su Miloševiću morali da pročitaju, na insistiranje Kurtisa. Ovo mora da bude pravo hapšenje, kazao je, sve dok se neko nije dosetio da predsednik Vojislav Koštunica uopšte ne zna šta se događa.

Kurtis je izašao da sačeka Miloševića. Haški optuženik je izašao i sa podsmehom rekao: „Svaka vam čast. Možete da platite ove ljude“, pokazujući na zatvorske čuvare. Upravo će tu, dok je zalazilo sunce, Kurtis pročitati Miloševiću njegova prava i optužnicu.

Bivši predsednik je igrao neku svoju igru: prekidao je prevodioca tražeći mu cigaretu i raspitujući se gde je naučio tako dobro da govori engleski. Onda je, na putu do helikoptera, ponovo zastao.

Znate li da je danas Vidovdan, Srbi“, zapitao je, a onda se prebacio na engleski.

Funkcionerka Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović jednom prilikom ispričala je da je njegovo izručenje doživela kao sramotu, gledala je kako ga sa kesom na glavi isporučuju Tribunalu.

"Znam da sam ga pitala zašto se skloni negde, bilo je prijatelja koji su mu nudili pomoć... Govorio je da neće da ode od svog naroda", govorila je ona.

Ona navodi i da je u vili "Mir" nestalo struje i vode, da se Milošević "brijao kiselom vodom", kao i da je "hteo je da pristojan ode u zatvor".

Aktivni član SNS Siniša Vučinić govorio je da su oko vile "Mir" bile "narodne straže", kao i da je imao u svojoj glavi scenario da ispred skupi 100.000 ljudi i "onda niko ništa ne bi mogao".

"Legija je bio tu, plakao je, plakao kao malo dete, tražio je da mu se sipa rakija... Tražio sam od Slobodana Miloševića da Čedomira Jovanovića držimo kao taoca. Jovanović je počeo da plače: 'Nemojte, gospodine predsedniče, nemojte to dozvoliti...'", govorio je Vučinić.

"Do jednog momenta su ga čuvale Kobre, onda su u dogovoru Pavkovića i Zorana Đinđića oni povučeni", navodi advokat Toma Fila. "Onda su probali da naprave neku barapsku kombinaciju da kriminalci takozvane 'Surčinske grupe' upadnu, prodaju ga za nagradu i da država tako nema ništa s tim".

On navodi da je to bila najduža noć u njegovom životu:

"Bio sam na frontu, u Bosni, a pre toga u RS i Krajini, bio sam najbliže smrti te noći", kaže Fila.

Čedomir Jovanović je takođe jednom prilikom ispričao da se ispred vile „Mir“, gde je bio Milošević s porodicom, okupio veliki broj njegovih pristalica, a da je poslednje što je bivši predsednik uradio pre nego što su mu stavljene lisice na ruke bilo da opere kosu svojoj ćerki Mariji iznad lavaboa.

"Odu njih dvoje na sprat, nema ih, nema... Na kraju odem gore, vrata od sobe otvorena. Marija drži glavu iznad lavaboa, a on joj pere kosu i nešto nežno s njom priča. Ja sa strane stojim, on me pogleda i kaže: „Evo, evo, brzo ću.“ I on onda silazi, a ona ide korak iza njega s pištoljem u ruci i govori: „Ubij se, evo ti, ubij se“, pričao je Jovanović.

U jednom trenutku Slobodan Milošević dao je izjavu za radio B92.

"Upravo pijem kafu sa mojim drugovima ovde i vrlo sam dobro... Očekujem da se ova priča završi dobro, a to znači u korist našeg naroda", rekao je Milošević.

BONUS VIDEO:

DECI ZA SREĆU JE POTREBNA SAMO TRAMBOLINA! Evo i zbog čega (VIDEO)

(Espreso.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media