SRBIJA JE DOBILA JASAN SIGNAL IZ EVROPSKE UNIJE! Jadranka Joksimović OTKRILA šta nas čeka u Briselu
Jadranka Joksimović, Foto: Filip Plavčić

DOBRE VESTI!

SRBIJA JE DOBILA JASAN SIGNAL IZ EVROPSKE UNIJE! Jadranka Joksimović OTKRILA šta nas čeka u Briselu

konačno lepe vesti iz EU

Objavljeno:

Ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović nalazi se u Briselu gde predvodi delegaciju Srbije koja će danas otvoriti poglavlje 9 u pristupnim pregovorima i potpisati paket pretpristupne pomoići IPA 2018 od 179,1 miliona evra.

”Uz poglavlje 9 finansijske usluge koje otvaramo i uz paket od skoro 180 miliona evra bespovratne pomoći mislim da Brisel ipak daje pozitivan signal Srbiji. Mi ćemo to uvažiti i nastaviti intenzivno reformski proces”, izjavila je Joksimović u Briselu.

Jadranka Joksimović je pred početak Međuvladine konferencije EU Srbija u Briselu najavila da se poglavlje 9, koje će danas biti otvoreno, odnosi na finansijske usluge tj tržište kapitala, bankarske usluge, usluge osiguravajućih kompanija i investicionih fonodova.

”Činjenica da smo u mogućnosti da otvorimo ovo poglavlje govori o tome da su dosadašnje ekonomske reforme koje je vlada Srbije preduzela dale značajne rezultate. Sa druge strane, čitav jedan set važnih stvari za privredu, građane i potencijalne investitore će biti dodatno osiguran kroz otvranje ovog poglavlje”, naglasila je Jokimović.

Ministar za evrointegracije Srbije dodala je da će kroz rad na ovom poglavlju građani Srbije imati mogućnost da koriste set finansijskih usluga koje građani EU imaju u svojim zemljma.

”Očekivali smo otvaranje možda i dva poglavlja, mislim da smo to i zaslužili , ali i ovo je korak u napred. Bitno je da Srbija ne gubi korak i dah u hodu ka članstvu EU, ali na prvom mestu ka reformama u našoj zemnlji u svim oblstima”, poručila je Joksimović.

foto: Filip Plavčić

Ona je najavila da će nakon otvaranja poglavlja 9, sa komesarom za pristupne pregovore Johanesom Hanom potpisati finansijski paket za pretpristupnu pomoć za Srbiju IPA 2018 koja iznosi 179, 1 milion evra i koja je već programirana.

”U pitanju nije zajam ili dug već bespovratna sredstva i grant koji imamo u oblasti životne sredine, turističke infrastrukture, inovacija, novog zapošljvanja, stambenog zbrinjavanja ugruženih”, objasnila je Joksimović.

Ministarka Jadranka Joksimović ocenjuje da u ovom trenutku osim Srbije nema mnogo dobrih vesti za pristupni proces regiona i da u takvim okolnostima ne možemo da budemo nezadovoljni postignutim.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.