NEMAČKI DIPLOMATA OTKRIO TAČAN DATUM KADA ĆE SRBIJA UĆI U EVROPSKU UNIJU! Njegove reči neće se svideti Zapadu
Evropska unija i Srbija, Foto: EU

OTKUD SAD OVO?

NEMAČKI DIPLOMATA OTKRIO TAČAN DATUM KADA ĆE SRBIJA UĆI U EVROPSKU UNIJU! Njegove reči neće se svideti Zapadu

Šta se dešava? 

Objavljeno: 27.06.2019. 09:13h

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da ne bi isključio 2025. kao godinu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, ali je naveo da je to veoma ambiciozan plan i da pristup EU zavisi od ispunjenja uslova i da nije reč o fiksiranju rokova.

- Nisam isključio 2025. godinu kao godinu pristupanja Srbije u EU, ali od početka je bilo jasno da datum nije precizan. I Komisija je okvirno pomenula tu godinu u strategiji za Zapadni Balkan - istakao je nemački ambasador za vojvođanski javni servis.

Činjenica da će Srbija, prema rečima Šiba, ovog leta otvoriti jedno pregovaračko poglavlje znači da su vrata EU otvorena i da je evropska perspektiva jasna.

On kaže kako unutrašnja reorganizacija EU i proces proširenja iz nemačke perspektive mogu neometano da teku.

- Nemačka ne vidi suprotnosti između neophodnih reformi i uspešnog nastavka procesa proširenja. Činjenica da Srbija otvara još jedno poglavlje pokazuje da se proces nastavlja. I na tome čestitam Srbiji jer je proces težak - rekao je nemački ambasador.

Komentarišući najnoviji izveštaj Evropske komisije (EK), Šib napominje da se u njemu nalaze pozitivni i kritički elementi, i da je oblast vladavine prava "ona u kojoj ima najviše izazova sa kojima se treba suočiti".

foto: Printskrin: webtv.un.org

- U poslednjem izveštaju se nalaze pozitivni, manje pozitivni ali i kritički elementi. On je sveobuhvatan, izjednačen i izbalansiran. Nemačka se slaže sa izveštajem EK - naglasio je ambasador.

Na mišljenje da postoji nesporazum između evropskih ambasadora i srpske vlade oko procena EK da parlament Srbije ne funkcioniše dobro, Šib je ponovio da uloga parlamenta treba da bude poboljšana i ojačana.

- Skupština je ključna za funkcionisanje jedne stabilne demokratije. Izbor većine u opoziciji je da ne učestvuje u radu. Ovo nije idealna situacija, opozicija ima svoje razloge svakako. Mislim, a to je i reakcija iz izveštaja o napretku što je (predsednica Maja) Gojković i najavila, da neke stvari treba da se promene. Mi ćemo to pozdraviti, ali to je i priznanje da rad parlamenta nije idealan - zaključio je Šib.

 

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media