KO JE ZAISTA POSTAVIO PRELAZE NA JARINJU I BRNJAKU? Ovo nam je najveća KOST U GRLU u BORBI Srbije za KOSOVO
Granični prelaz Jarinje i Brnjak, Foto: Beta / Mario Salerno, Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.co.rs

OTKRIVAMO!

KO JE ZAISTA POSTAVIO PRELAZE NA JARINJU I BRNJAKU? Ovo nam je najveća KOST U GRLU u BORBI Srbije za KOSOVO

Evo šta se zaista dogodilo...

Objavljeno:

Ista meta, isto odstojanje, glasio bi odgovor na pitanje koliko smo blizu rešenju za južnu srpsku pokrajinu. Ipak glavno pitanje proteklih dana je ko je u Srbiji potpisao da se uspostave administrativni prelazi Jarinje i Brnjak?

Za Sporazum o integrisanom prelazu Jarinje i Brnjak predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je "noćna mora" za nastavak pregovora Beograda i Prištine i najveći kamen spoticanja, pored pitanja u Međunarodnom sudu pravde.

Ipak mnoge su brojne nelogičnosti vezane za ovu temu. Naime da li je to potpisao tzv žuti režim DS-a, kada je Vuk Jeremić bio ministar spoljnih poslova a da je paraf stavio Borko Stefanović ili je to učinio aktuelni šef srpske diplomatije i lider SPS Ivica Dačić?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je takav sporazum potpisao 2011. godine tadašnji šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović.

"Sporazum je potpisao Borko Stefanović i to 2011. godine i to sam vam već deset puta rekao... A posle toga su potpisivani i provođeni u delo - tada su prvi put postavljeni i policijski kontrolni punktovi, a nešto kasnije su postavljeni i carinski kontrolni punktovi", rekao je Vučić.

S druge strane na pitanje ko je parafirao, a ko potpisao sporazum o integrisanom prelazu Jarinje i Brnjak za koji se tvrdi da je jedan od najvećih kočničara u dijalogu, Borko Stefanović, čije ime i prezime stoji na jednom od ugovora iz 2011 kaže da je "sve sporazume u tehničkom dijalogu potpisao Ivica Dačić".

"Ne, Ivica Dačić je naknadno potpisao. Ja sam vam pokazao, taj sporazum u IBM (Kosovo) potpisao je Borko Stefanović i svaku stranu je parafirao.Paraf vam istu snagu ima kao i potpis", tvrdi Vučić.

"Jedan jedini sporazum o integrisanom upravljanju prelaza je parafiran, samo zbog toga da bi se potvrdila istovetnost teksta", kaže u izjavi medijima, s druge strane, Borko Stefanović i dodaje:

"Tako je, ja sam parafirao, zato što paraf i potpis nisu isto. Uostalom, ja, kao tada niži državni službenik, nisam mogao da preuzmem obavezu potpisivanja".

"To je jedan od najlošijih sporazuma koje smo potpisali, ali je taj sporazum potpisao Borko Stefanović. Kao ozbiljna zemlja, znate, morate da potpisujete i da provodite u delo ono što neko ranije potpiše", rekao je Aleksandar Vučić.

Kako je to zaista bilo? Hajde da se podsetimo...

Posle pregovora, koji su od strane specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN-a Martija Ahtisarija bili vođeni tokom 2006. i 2007. godine između Beograda i Prištine, a u vezi sa određivanjem konačnog statusa, Kosovo je u februaru 2008. godine jednostarno proglasila nezavisnost, koju zvanični Beograd nije priznao.

Usledio je trogodišnji prekid bilo kakvog dijaloga dveju strana, a onda je u martu 2011, na insistiranje Evropske unije, počeo tehnički dijalog Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN-a iz septembra 2010. Dijalog dveju strana o tehničkim pitanjima, uz posredovanje EU, imao je za cilj, kako se navodilo, poboljšanje statusa građana na Kosovu.

Pregovori o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) vođeni su od 30. novembra do 2. decembra 2011, kada je dogovorene zaključke u ime Vlade Srbije prihvatio i parafirao tadašnji šef pregovaračkog tima Borislav Borko Stefanović.

Dogovorom je utvrđeno na koji način će predstavnici carina i policija dveju strana prisustvovati na prelazima, predviđeno je da na prelazima Jarinje/Rudnica i Brnjak budu uključeni i predstavnici Misije EULEX za vreme trajanja njegovog mandata, a isto se odnosilo i na administrativne prelaze Končulj, Merdare, Mutivode i Mučibaba.

Dogovor je predviđao i da se zaključi poseban Tehnički protokol o realizaciji dogovora.

Zatim su 23. februara 2012. u Briselu Beograd i Priština usaglasili tekst Tehničkog protokola za sprovođenje operativnih zaključaka od 2. decembra 2011. u oblasti integrisane kontrole administrativne linije.

Usaglašen tekst parafirao je Stefanović, navodi se u vladinom Izveštaju o političkom i tehničkom dijalogu sa Privremenim institucijama u Prištini iz aprila 2013. godine.

Tehnički protokol o realizaciji sporazuma, koji je u februaru parafirao Stefanović, 24. septembra 2012. potpisao je novoizabrani šef vladinog tima za pregovore sa Prištinom Dejan Pavićević. To je samo nastavak potpisanog sporazuma iz 2011. godine.

Krajem 2012, tačnije 4. decembra, Dačić, Tači i Ešton postigli su u Briselu dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima. Dačić je sledećeg dana izjavio da će do Nove godine biti puštena u rad četiri prelaza, te da na prelazima Končulj, Merdare, Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine za robu koja ide Srbima na severu Kosova, kao i da na tim prelazima neće biti nikakvih obeležja.

Primena sporazuma o integrisanim prelazima između centralne Srbije i Kosova najzad je počela 10. decembra 2012. otvaranjem prelaza Jarinje i Merdare. Dogovorom o prelazima, naglasio je tada Dačić, Vlada Srbije je potvrdila svoj kredibilitet i da je svesna odgovornosti i preuzetih obaveza od prethodne vlade.

Primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima zatim je nastavljena 31. decembra 2012, kada su otvoreni i administrativni prelazi Brnjak i Bela zemlja/Končulj.

Da je prihvatanjem da primeni sporazum o prelazima novoformirana vlada SPS-a i SNS-a otišla dalje u dijalogu od prethodne vlade, konstatovala je Evropska komisija u Izveštaju о napretku Srbije, objavljenom u oktobru 2012. godine:

“Tokom tog dijaloga su u februaru 2012. godine postignuti dodatni sporazumi o regionalnoj saradnji i predstavljanju Kosova, te o integrisanom upravljanju administrativnom linijom (IBM), u trci do martovskog zasedanja Evropskog saveta kada je Srbija dobila status kandidata. Primena ovih sporazuma je dugo odlagana. Srbija je najpre donela previše restriktivno interno uputstvo o učešću delegacija Republike Srbije na regionalnim sastancima i uslovima pod kojima će prihvatati učešće Kosova. Ubrzo nakon formiranja nove vlade, u septembru 2012. godine doneto je novo uputstvo koje, u skladu sa daljom primenom, omogućava sveobuhvatnost regionalne saradnje. Srbija je u septembru 2012. godine konačno potpisala tehnički protokol o IBM, ali on tek treba da počne da se primenjuje."

Iz teksta se dakle vidi sve, pa sami prosudite...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.