NORVEŽANI OTKRILI SVOJ PLAN ZA KOSOVO! Ovako VIDE rešenje za RAT Albanaca i Srba
Kosovo, mapa, Foto: YOUTUBE PRINTSCREEN

NJIHOV MODEL!

NORVEŽANI OTKRILI SVOJ PLAN ZA KOSOVO! Ovako VIDE rešenje za RAT Albanaca i Srba

Sve je jasno...

Objavljeno: 24.06.2019. 09:54h
  • 8

Norveška ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Soreide smatra da status kvo usporava i Srbiju i Kosovo, kako politički tako i ekonomski.

– Norveška snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Iskreno se nadam da će razgovori koji vode ka normalizaciji odnosa uskoro biti obnovljeni – rekla je za „Politiku“ šefica norveške diplomatije.

Kako je naglasila, sve dogovorene obaveze, uključujući uspostavljanje zajednice opština sa srpskom većinom, treba da budu ispunjene, a takse na proizvode iz Srbije i BiH treba da budu ukinute.

Prema njenim rečima, održivo rešenje će doprineti ne samo stabilnosti i bezbednosti svih u Srbiji i na Kosovu, bez obzira na etničku i versku pripadnost, već i celom regionu.

Soreide smatra da bi nordijski model saradnje mogao dobro da funkcioniše i na Balkanu.

Balkanske zemlje imaju, kako je navela, mnogo toga zajedničkog i njihovi nacionalni interesi se podudaraju u većini pitanja, ali saradnju, primećuje ona, ometaju neprijatni događaji iz prošlosti.

 

Ona je iznela uverenje da će Zapadni Balkan napredovati i da će evroatlantske integracije biti nastavljene, čak i ako neki, poput Srbije odluče da ostanu van NATO.

Norveška ministarka navela je i da najveći deo norveške finansijske podrške Srbiji sada ide kroz projekat „Norveška za vas“ koji se fokusira na smanjenje nezaposlenosti i obezbeđivanje osnovnih javnih servisa u siromašnijim sredinama.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media