Dan kada su se Srbi poklonili Hitleru, a Sloba tukao po viskiju s Tuđmanom u Titovoj vili!

Delić istorije

Dan kada su se Srbi poklonili Hitleru, a Sloba tukao po viskiju s Tuđmanom u Titovoj vili!

Potpisivanje Trojnog pakta izazvalo brojne kontroverze. Dok su u jedni u njemu videli veleizdaju, drugi su videli šansu da Srbija pokuša da izbegne ratne strahote i da očuva koliko-toliko svoju infrastrukturu i ljudske živote
Objavljeno: 25.03.2016. 11:00h
Na današnji dan 1941. godine Kraljevina Jugoslavija je pristupila Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana. Protokol su u Beču potpisali predsednik vlade Dragiša Cvetković i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar-Marković. Potpisivanju je prisustvovao i tadašnji ambasador naše zemlje u Berlinu, Ivo Andrić.

Da odlepiš: Nudili nam članstvo u EU i 5,5 milijardi dolara! Tuđman i Sloba sve to odbili i - zaratili! (VIDEO)

Suludo: Arkan je trebalo da ubije Franju Tuđmana po nalogu Slobodana Miloševića! (FOTO)

Ovaj događaj, kao i mnogi ostali u našoj zemlji, izazvali su podeljeno mišljenje. Dok su jedni u njemu videli veleizdaju, drugi su videli šansu da Srbija pokuša da izbegne ratne strahote, i da očuva koliko-toliko svoju infrastrukturu i ljudske živote.

Ipak, ostaće zabeleženo da je bilo mnogo više onih koji spadaju u prvu grupu, a kakva je atmosfera vladala tada dovoljno govori činjenica da je Radio Beograd tekst Pakta objavio uz sviranje posmrtnog marša?!

U spornom dokumentu je stajalo sledeće:

“Vlade Nemačke, Italije i Japana s jedne strane, preko svojih potpisnika pomoćnika utvrdile su sledeće:

Profimedia


Član 1.

Jugoslavija pristupa paktu Triju sila, potpisanom u Berlinu 27. septembra 1940. godine između Nemačke, Italije i Japana.

Član 2.

Ukoliko zajednički tehnički odbori, predviđeni čl. 4 Pakta triju sila, raspravljaju se pitanja koja dodiruju interesa Jugoslavije, u radu tih odbora učestvovaće i predstavnici Jugoslavije.

Član 3.

Ovom protokolu priložen je kao prilog tekst Pakt triju sila.

Ovaj protokol sastavljen je na nemačkom, italijanskom, japanskom i jugoslovenskom jeziku, pri čemu svaki od tih tekstova važi kao original.

Protokol stupa na snagu na dan potpisivanja”.

Tačno pola veka nakon potpisivanja ovog dokumenta, desio se još jedan događaj koji je odredio sudbinu mnogih ljudi, rasparčao SFRJ po šavovima, i doneo ponovo ratne strahote na ove prostore.Naime, pre 25 godina, 1991. godine, održan je tajni sastanak u Karađorđevu predsednika Srbije i Hrvatske, Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, koji su se, prema nekim izvorima, tada navodno dogovorili o podeli Bosne i Hercegovine i o rušenju reformske jugoslovenske vlade premijera Ante Markovića. 

Održavanje ovog sastanka i dogovor nikada nisu zvanično potvrđeni, ali su kasnije brojni izvori saopštili da za to imaju čvrste dokaze. 

(Espreso.rs)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media