VUČIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM DANA MUP-A I DANA POLICIJE: Policija nikada neće služiti vlasti, već građanima
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

ceremonija

VUČIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM DANA MUP-A I DANA POLICIJE: Policija nikada neće služiti vlasti, već građanima

On je dodao da sledi borba protiv mafije, i da "mafijaškoj kugi moramo stati za vrat"

Objavljeno: 20:33h

U Sava centru večeras je počela svečana akedemija povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana Policije, kojoj prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

foto: Nemanja Nikolić

- Vi radite jedan od najtežih poslova i nije slučajno još od Atine to smatrano ropskim poslom. Biti policajac znači staviti svoj život na raspolaganje društvu. Oduvek je, a danas u Srbiji pogotovo, postoji pitanje kako se odužiti policajcu. Uvek ćete biti krivi gotovo svima, čak i kada im pomažete, kada zautavljate onog u alkoholisanom stanju ili branite otadžbinu. Retko ćete čuti "Hvala" ili aplauz za sva herojska dela. Policija nam je potrebna, celom društvu i zajednici i nikada neće da služi bilo kojoj vlasti, već građanima Srbije. Moramo da radimo na poboljšanju standarda naših policajaca - rekao je Vučić.

On je dodao da sledi borba protiv mafije, i da "mafijaškoj kugi moramo stati za vrat".

- Sećam se te 2014. godine, policija se suočavala sa najtežom situacijom koja je tada vladala. Trebalo je stvoriti modernu i normalnu državu, ni iz čega. Hvala svima koji su verovali da ćemo promeniti situaciju. Možete da očekujete još veći napredak, i u vašim platama. Hoćemo da vi vidite da država brine o vama, da ulažemo u bolju obuku, opremu i bolja primanja, da bismo rekli mladima koliko je plemenito biti policajac - rekao je Vučić.

Svečanosti pored ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, prisustvuju i ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici SPC i drugi gosti.

Dolazak Vučića propraćen je aplauzom, a na početku ceremonije intonirana je himna Srbije.

Stefanović: Zakon nadjačao kriminal, red pobedio bezvlašće

Svi rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova jasno pokazuju da je zakon nadjačao kriminal, da je red pobedio bezvlašće, sigurnost preuzela primat nad strahom i da je poštenje savladalo korupciju, poručio je večeras Stefanović.

Stefanović je, na svečanoj akademiji povodom Dana policije i Dana MUP-a u Sava centru u Beogradu, istakao da je ponosan na sve što su pripadnici MUP uradili za svoj narod pre pet godina, kada se zemlja suočila sa poplavama koje su uništile hiljadu domova, nanele materijalnu štetu i odnele ljudske živote.

foto: Nemanja Nikolić

- Hrabro, posvećeno i požrtvovano, ne pitajući ni koliko sati ni dana će biti u uniformi, pokazali ste pravo lice srpske policije kojoj bezbednost građana na prvom mestu - rekao je Stefanović.

On je podsetio da je još tada obećao da će menjati MUP i da će njegovi pripadnici dobiti bolju opremu, nove uniforme i vozila, kao i veće plate.

foto: Nemanja Nikolić

- Garantovao sam bespoštednu borbu i obračun sa kriminalom i korupcijom, rekao sam da ćemo kriminal saseći u sopstvenim redovima i da niko neće moći da se sakrije iza značke i uniforme niti će biti zaštićenih - poručio je Stefanović.

On je dodao da je danas ponosan jer “nismo izneverili ni pripadnike MUP ni naše građane”.

Obeležavanje Dana MUP-a i Dana policije obeleženo je i drugim manifestacijama, a počelo je danas tradicionalnim svečanim defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom.

foto: Nemanja Nikolić

Pripadnici MUP-a na taktičko-tehničkom zboru na Kalemegdanu prikazali su veštine, opremu i vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije, poput kriminalističke, helikopterske jedinice, graničara itd.

Stefanović je ranije danas u Beogradu položio i venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote na dužnosti.

Državni sekretar MUP-a Milosav Miličković položio je venac na spomen - ploču prvom ministru policije, vojvodi Jakovu Nenadoviću, dok su komandanti Specijalne antiterorističke jedince i Žandarmerije, Spasoje Vulević i Dejan Luković, položili vence na spomen-obeležje na Čukur česmi.

U sedištu MUP-a obeležena je i slava Ministarstva, Sveta Trojica, sečenjem slavskog kolača.

Uručene medalje najboljim pripadnicima MUP-a

foto: Nemanja Nikolić

Na svečanoj akademiji povodom Dana policije i Dana MUP-a večeras su uručene zlatne, srebrne i bronzane medalje pripadnicima MUP-a koji su se istakli u proteklih godinu dana.

Predsednik uručio je zlatnu medelju za hrabrost Saši Raduloviću, zlatnu medalju za posvećenost službi Goranu Jošiću i zlatnu medalju za zasluge Želimiru Mrdalju.

Potredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je srebranu medalju za hrabrost Dejanu Paunoviću, srebrnu medalju za posvećenost službi Veri Berić i srebrnu medalju za zasluge Slađanu Petroviću.

Direktor policije Vladimir Rebić uručio je bronzanu medalju za hrabrost Šaši Vučkoviću, bronzanu medalju za posvećenost službi Goranu Sekuliću i bronzanu medalju za zaslugu Ivanu Barašu.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.