RATKA MLADIĆA UBIJAJU U HAGU! Njegov advokat je otkrio kako to TAČNO RADE
Njegov advokat je otkrio kako to TAČNO RADE, Foto: Profimedia

užas!

RATKA MLADIĆA UBIJAJU U HAGU! Njegov advokat je otkrio kako to TAČNO RADE

Prvostepeno veće Haškog tribunala je, 22. novembra 2017, generala Mladića osudilo na doživotni zatvor

Objavljeno:

Odbrana Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotni zatvor, upozorila je tzv. Mehanizam u Hagu da kod Mladića postoji veliki rizik od novih moždanih i srčanih napada.

Pozivajući se na nalaze lekara, njegov branilac Branko Lukić je na redovnoj konferenciji o stanju u postupku u Hagu kao glavne probleme naveo da je "kalcifikovano više od 50 odsto Mladićevog mozga", na kojem su lekari uočili i "degenerativne promene".

Od mnogih bolesti Mladića, Lukić je u sudnici naveo još kardiovaskularne tegobe.

Branilac je kazao da je Mladić imao srčani udar 2013. godine u haškom pritvoru.

Medicinsko osoblje u pritvoru u Sheveningenu registrovalo je da Mladić često pati od srčane aritmije, ali da to ne može naneti štetu njegovom zdravlju.

Advokat Lukić je prokomentarisao da "neškodljiva srčana aritmija" ne postoji ni u medicinskoj teoriji, ni u praksi.

On je najavio da će odbrana tražiti reviziju celokupne Mladićeve medicinske dokumentacije.

Mladić (77) nije govorio tokom zasedanja u petak. Bio je kratko podšišan i obučen u sivo odelo i svetlu košulju s plavom kravatom.

Predstavnik haškog tužilaštva zamolio je žalbeno veće za više informacija o tome kada će biti usmena rasprava o žalbama koje su na prvostepenu presudu uložile i odbrana i optužba.

Sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe), koja će predsedavati žalbenim većem, odgovorila je da će strane u postupku o tome "biti obaveštene na vreme".

Prvostepeno veće Haškog tribunala je, 22. novembra 2017, generala Mladića osudilo na doživotni zatvor.

Na tu presudu žalbu je uložila odbrana. Tužilaštvo se žalilo na deo presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za navodni genocid u još šest opština u BiH.

Žalbeni postupak je u toku. Po rečima sudije Nijambe, pred većem je pet podnesaka odbrane i optužbe.

U sledećoj fazi postupka branioci i tužioci će žalbe usmeno obrazložiti pred apelacionim veća sudskog Mehanizma u Hagu - pravnog naslednika Haškog tribunala.

Pored predsedavajuće Nijambe iz Zambije, u tom veću su i sudije Aminata Engum (Aminatta Lois Runeni N’gum) iz Gambije, Geberdao Kam (Gberdao Gustave Kam) iz Burkine Faso, Sejmor Penton (Seymour Panton) sa Jamajke i Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Ibanda-Nahamya) iz Ugande.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.