OTKRIVENI NAJMRAČNIJI TAJNI DETALJI ATENTATA NA ĐINĐIĆA! Istražni sudija PREKINUO je ZAVET ĆUTANJA i REKAO SVE
Posle ubistva nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. u dvorištu Vlade Srbije, uviđaj nije izvršen na zakoniti način, Foto: Printscreen

progovorio

OTKRIVENI NAJMRAČNIJI TAJNI DETALJI ATENTATA NA ĐINĐIĆA! Istražni sudija PREKINUO je ZAVET ĆUTANJA i REKAO SVE

Sve je otkrio

Objavljeno:

Neposredno posle ubistva nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. u dvorištu Vlade Srbije, uviđaj nije izvršen na zakoniti način, a MUP Srbije nije obavestio dežurnog istražnog sudiju i dežurnog zamenika javnog tužioca, niti su oni pozvani na uviđaj, što je protivno Zakoniku o krivičnom postupku.

Bivši istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Aleksandar Čolić i tadašnji zamenik dežurnog okružnog tužioca su samoinicijativno otišli da izvrše svoju dužnost i urade uviđaj kada su za atentat čuli na televiziji!

Ovu skandaloznu činjenicu potvrdio je za beogradske medije bivši sudija Čolić, koji je uviđaj obavio gotovo sat kasnije. Sudija Čolić je prvi put posle 16 godina govorio o ovome i istakao da je to bilo vrlo neobično i protivno zakonu.

- Činjenica da dežurni istražni sudija i dežurni zamenik javnog tužioca nisu obavešteni od MUP-a Srbije i pozvani na uviđaj je protivna Zakoniku o krivičnom postupku i za mene, kao tadašnjeg dežurnog sudiju, bila je veoma neobična. Ali o razlozima zašto su oni tako postupili ne znam ništa i ne želim da nagađam - rekao je sudija Čolić i naveo da u kancelariji nisu imali TV, ne bi ni saznali da je premijer teško ranjen.

- Po mom sećanju, negde oko 12.45 smo na televiziji videli informaciju sa prvim snimcima da je u dvorištu Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici pucano na premijera Đinđića i pripadnika njegovog obezbeđenja i da su ranjeni. Naravno da smo tužilac i ja očekivali da nas veoma brzo o tome obavesti dežurna služba MUP-a Beograd i da nas pozove i odveze na uviđaj, što je po tadašnjem Zakoniku o krivičnom postupku bilo obavezno za takve događaje. Prolazilo je vreme, a poziva iz dežurne službe MUP-a Beograd nije bilo. Tužilac i ja smo se već spremili da iz suda krenemo i kako je od našeg saznanja putem televizije prošlo oko pola sata, a poziva iz MUP-a nije bilo, odlučili smo da odemo sami i obavimo uviđaj. Hteli smo da idemo peške, jer jezgrada suda nekoliko stotina metara od Vlade Srbije - priča sudija Čolić.

Imali su sve naše telefone

On ističe da je na dan ubistva premijera sa njim u Palati pravde bila dežurna zamenica okružnog javnog tužioca Jasmina Vasić i da je dežurna služba MUP-a Beograd imala raspored dežurnog sudije i tužioca i sve njihove brojeve telefona, kao i da su čitavo jutro, od 7.30, normalno komunicirali sve do atentata na premijera.

Kako sudija navodi, oko 13.20, zamenica tužioca se čula sa njenim tadašnjim starešinom, okružnim javnim tužiocem Radetom Terzićem, i obavestila ga će njih dvoje ići sami na uviđaj, bez pratnje policije, koja ih do tada nije ni pozivala.

- Tužilac Terzić je tada rekao da on svojim službenim vozilom ide u Vladu Srbije i predložio da zamenica tužioca i ja pođemo sa njim, što smo, naravno, prihvatili. U toku vožnje, zamenica tužioca Jasmina je pitala tužioca Terzića da li će on preduzeti neke službene radnje na uviđaju, na što je kao njen starešina imao pravo, a on joj je rekao da ona sve službene radnje u svojstvu dežurnog službenog tužioca obavi sa mnom, a da će on ići u Vladu. Dakle, ponovio je da u uviđaju neće učestvovati - navodi sudija Čolić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.