KINA JE PROTIV REZOLUCIJE 1244 JER JE TO IZDAJA SRBIJE! Da li je ovo razlog zašto Peking ĆUTI u Savetu bezbednosti?
Kina i Kosovo na Savetu bezbednosti UN, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

KINA JE PROTIV REZOLUCIJE 1244 JER JE TO IZDAJA SRBIJE! Da li je ovo razlog zašto Peking ĆUTI u Savetu bezbednosti?

Peking poštuje teritorijalni suverenitet Srbije na Kosovu, ali...

Objavljeno:

Situacija na Kosovu je glavna tema proteklih dana, a tako će biti i najmanje do sastanka u Parizu početkom jula, ako ga uopšte bude. Oglasili su se svi, Vašington, Berlin, Moskva, ali Peking se drži po strani... Zašto?

Na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku raspravljalo se o izveštaju o situaciji na Kosovu i pre svega o upadu jedinica ROSU na sever Kosova i hapšenju i maltretiranju Srba.

Oštru raspravu vodili su ambasadorka Kosova u SAD Vlora Čitaku i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Sve je bilo kao i očekivano, Velika Britanija i SAD dale su podršku akciji ROSU, Rusija je bila oštro protiv.

A Kina?

Kina je istini za volju podržala Srbiju i stala na njenu stranu, ali ipak predstavnik Pekinga izrekao je mnoge čudne stvari.

foto: Tanjug

"Kina smatra da je najbolji način za rešavanje kosovskog pitanja dogovor Beograda i Prištine u okvirima Rezolucije 1244", rekao je predstavnik Kine.

On je rekao da je stav Kine jasan i da Peking poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da podržava napore za pronalaženje političkog rešenja.

Kineski diplomata je izrazio nadu da će zainteresovane strane "staviti narod na prvo mesto" i uzdržati se od zaoštravanja situacije.

Prema njegovim rečima, važno je da Savet bezbednosti UN ostane u toku s dešavanjima na Kosovu i pomogne Beogradu i Prištini da dođu do sporazuma.

foto: Prentscren

Pitate se zašto je ovo čudan stav Pekinga?

Zato što Kina sada insistira na poštovanju Rezolucije 1244 i ako za njeno donošenje nije glasala, već je zbog beograda bila uzdržana.

Da, podsećamo vas da je Кina ostala uzdržana prilikom donošenja Rezolucije 1244, zbog kritikovanja NATO agresije, naročito zbog bombardovanja njene ambasade.

Njeni predstavnici su izjavili da je sukob trebalo da reši Vlada SR Jugoslavije i njeni građani i da se suprostavljaju stranoj intervenciji. Međutim, kako je SRJ prihvatila mirovni predlog, Кina nije stavila veto na rezoluciju.

Od tada, Kina je uvek u svojim stavovima blaga na sednicama SB UN, ali i uvek ističe da je za poštovanje teritorijalnog suvereniteta Srbije na Kosovu.

- Peking je takav, uvek dosledan u svom stavu. Kina je smatrala da Rezolucija 1244 nije trebalo da se donese i da je trebalo odlučno da se nastavi sa suprostavljanjem NATO. U Pekingu su bili razočarani što je Srbija prihvatila takav dogovor i smatrali su tada taj dokument kapitulacijom zemlje - kaže naš izvor sa Ist rivera.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.