REZOLUCIJA 1244 I KUMANOVSKI SPORAZUM SU DOZVOLILI NEZAVISNO KOSOVO! Šok izjava Vuka Draškovića zapalila je Srbiju
Vuk Drašković o Kosovu, Foto: Stefan Kojić

DA LI JE OVO ISTINA?

REZOLUCIJA 1244 I KUMANOVSKI SPORAZUM SU DOZVOLILI NEZAVISNO KOSOVO! Šok izjava Vuka Draškovića zapalila je Srbiju

Izneo je svoj stav...

Objavljeno: 13:54h

Kumanovski sporazum kojim je 1999. okončana NATO agresija na SRJ predstavlja kapitulaciju, jer je Slobodan Milošević prihvatio da sve vojne, paravojne, policijske, parapolicijske i sve druge oružane formacije i grupe iz Srbije napuste trajno Kosovo, ocenio je predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković i istakao da je neophodno da se Srbija suoči s tom istinom.

U izjavi za Radio slobodnu Evropu (RSE), on je ocenio i da je dan posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN "trajno uklonila" sa Kosova državu Srbiju i sve njene državne institucije.

Tom rezolucijom se, prema njegovim rečima, ukidaju teritorijalni integritet i suverenitet Savezne Republike Jugoslavije nad Kosovom i ustanovljava procedura za određivanje konačnog statusa Kosova,u skladu s tom rezolucijom i Sporazumom iz Rambujea 1999, koji je Srbija odbila, a sada ga morala prihvatiti.

"Kumanovskim sporazumom Srbija je potpisala vojnu kapitulaciju, a Rezolucijom 1244 je i kao država prognana sa Kosova“, smatra Drašković.

On jeistakao da je nesučeljavanje sa ovom istinom preskupo koštalo i košta Srbiju u poslednjih dvadeset godina.

Drašković podseća da je u istoriji bilo država i nacija koje su doživele mnogo strašnije poraze, ali koje su se drugačije s time suočile i prihvatile i sopstvenu odgovornost za poraze.

"Na Japan su bačene dve atomske bombe. Pogledajmo gde je Japan danas i u kakvim je odnosima sa državom koja je bacila te bombe na njega. Pogledajmo današnju Nemačku, koja je ekonomski pilot ujedinjene Evrope. Kakav je ona poraz pretrpela 1945. godine, ali je prihvatila tu politiku poraza, ničim je nije negirala, jednostavno je osudila tu politiku poraza, očistila se od nosilaca te politike i neprijateljstva koja je proizvela ta politika preobratila je u prijateljstva“, rekao je Drašković.

foto: Stefan Kojić

Podsetio je da su, kada je u dvorcu u Trijanonu posle Prvog svetskog rata nova država južnih Slovena dobijala Vojvodinu, Slavoniju i Baranju od Mađarske, članovi mađarske delegacije došli obučeni u crno, potpisali bezuslovnu kapitulaciju, zaplakali i otpevali mađarsku nacionalnu himnu.

"Nisu pričali da nisu kapitulirali, da nisu izgubili rat, da su zadržali suverenitet i teritorijalni integritet ne samo nad Vojvodinom - izgubili su dve trećine teritorija. I, gde je Mađarska danas?“, upitao je Drašković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.