PREDSEDNIK VUČIĆ: Srbima na KiM NIJE SVEJEDNO u kojoj državi žive! Pokušaću da napravim kompromis
Aleksandar Vučić, Foto: Prentscren

BORBA ZA KOMPROMIS

PREDSEDNIK VUČIĆ: Srbima na KiM NIJE SVEJEDNO u kojoj državi žive! Pokušaću da napravim kompromis

Vučić je rekao da, po zvaničnoj statistici kosovske policije, najmanje kriminala ima na severu Kosova

Objavljeno: 10.06.2019. 15:10h
  • 2

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će dati sve od sebe da se postigne kompromis u dijalogu Beograda i Prištine i da će javnosti saopštiti to rešenja, čim i sam bude saznao njegov sadržaj.

Vučić je tako odgovorio na pitanje Izabele Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava da li je odustao od podele Kosova ili je ta mogućnost još uvek na stolu.

"Daću sve od sebe ekspicitno da postignemo kompromis. Ne znam kakav će kompromis da bude, čim budem saznao kakav može da bude, izaći ću pred vas da vam saopštim njegov sadržaj", rekao je Vučić Izabeli Kisić koja se, kako je sama rekla na sednici, zalaže za nezavisno Kosovo u postojećim granicama.

"Samo bih da se izborim za više od onoga što biste vi uzeli", rekao je Vučić.

On je dodao i da mu je drago što je Kisićeva rekla da je za nezavisno Kosovo jer, kako je dodao, samo tako može fer da se razgovara.

"Da ljudi znaju da, kad ste protiv podele, da ste za nezavisno Kosovo. Ako imate, nađite nekog drugog ko će da objasni da je bolje celo nezavisno Kosovo", rekao je Vučić.

Kisić je na sednici između ostalog rekla i da, prema istraživanjima Helsinškog odbora , Srbi na KiM veoma pragmatično gledaju na to kako rešiti probleme na KiM i da ih, prema njenim rečima, više zanima primena kosovskih zakona nego formiranje ZSO, te da Srbi na KiM ne veruju Srpskoj listi jer se u parlamentu nije zalagala za primenu zakona.

Odgovarajući, Vučić je istakao da Srbima nije svejedno u kojoj državi žive i da će velika većina Srba reći da žive u Srbiji.

On je naveo da Srpska lista po kosovskim zakonima osvaja vise od 90 odsto glasova i da je na ovogodišnjim izborima dobila više nego prošle godine.

On je istakao da, kad je reč o dobrim komšijskim odnosima, Beograd radio na tome da se smanji broj zločina i incidenata i da se i zato i išlo u Brisel na dijalog.

"Nije sada veći broj incidenata nego pre deset godina, a želeo bih da bude i manje", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da, po zvaničnoj statistici kosovske policije, najmanje kriminala ima na severu Kosova.

"Ne govorim da je tamo stanje divno, ali nije ni divlji zapad kao što mnogi hoće da predstave i kao što većina čezne da predstavi Prištinu kao anđela koji vode računa o poštovanju ljudskih prava, a sever kao leglo kriminalaca koji rade šta hoće uz podršku države Srbije, to je totalna neistina", rekao je Vučić.

On je naveo da potreba da se sever KiM kriminalizuje proizilazi iz potrebe da se sačuva nezavisno Kosovo u granicama koje priznaje većina zapadnih zemalja.

BONUS VIDEO:

BILA JE RADOZNALA I PALI SU OBOJE U VODU! A tako im je uzbudljivo bilo letenje, dok se nisu bućnuli (VIDEO)

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media