IMAMO NEPOBEDIVU VOJSKU, TO SMO DOKAZALI: Ovako se Milošević obratio naciji KAD JE ZAVRŠENA NATO AGRESIJA (VIDEO)
Ovako se Milošević obratio naciji KAD JE ZAVRŠENA NATO AGRESIJA, Foto: Printscreen

jaka poruka!

IMAMO NEPOBEDIVU VOJSKU, TO SMO DOKAZALI: Ovako se Milošević obratio naciji KAD JE ZAVRŠENA NATO AGRESIJA (VIDEO)

On je u obraćanju građanima čestitao mir, rekao da je zatvoreno pitanje moguće nezavisnosti Kosova, da imamo nepobedivu vojsku i da je potrebna mobilizacija radi obnove zemlje

Objavljeno:

U Kumanovu je na današnji dan potpisan Vojno-tehnički sporazum između Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) i vlada Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije i time je okončano bombardovanje.

Istog dana, naciji se obratio predsednik tadašnje SRJ Slobodan Milošević.

On je u obraćanju građanima čestitao mir, rekao da je zatvoreno pitanje moguće nezavisnosti Kosova, da imamo nepobedivu vojsku i da je potrebna mobilizacija radi obnove zemlje.

Tadašnje Miloševićevo obraćanje vam prenosimo u celosti:

- Poštovani građani, agresija je završena. Mir je nadvladao nasilje. Dragi građani, srećan vam mir!

U ovom trenutku naše prve misli treba da budu posvećene herojima koji su dali svoje živote u odbrani otadžbine, u borbi za slobodu i dostojanstvo svog naroda. Sva njihova imena biće objavljena u celini.

Ali, u ovom trenutku želim da vas obavestim da je u ratu koji je trajao tačno 11 nedelja, od 24. marta do danas, poginulo 462 pripadnika Vojske Jugoslavije i 114 pripadnika policije Republike Srbije.

Mi nikada nećemo moći njima da se odužimo. Moramo da učinimo ono što možemo, što je naša dužnost, a to je da brinemo o njihovim porodicama i da im se odužimo time što ćemo uvek biti spremni da branimo slobodu, dostojanstvo i nezavisnost ove zemlje za koju su oni položili svoj život.

U ovom ratu učestvovao je čitav narod: od beba u porodilištima i teških bolesnika na intenzivnoj nezi, do vojnika u rovovima, PVO i graničara na granicama.

Niko neće zaboraviti heroizam branilaca mostova, građana, branioce fabrika, trgova, svojih gradova, svojih poslova, svoje države, svoga naroda.

Narod je heroj - možda tako glasi najkraći zaključak ovog rata.

Narod je heroj i zato mora da se oseća herojskim, i zato treba da se ponaša herojski, a to znači dostojanstveno, plemenito i odgovorno.

Početkom ove godine širom naše zemlje bilo je mnogo mitinga. Na njima se čula jedna parola "Ne damo Kosovo". Nismo dali Kosovo.

Garantuje suverenitet i teritorijalni integritet naše države Grupa 8 najrazvijenijih zemalja sveta i Ujedinjene nacije.

Ta garancija sadržana je i u Nacrtu rezolucije.

Otvorena pitanja moguće nezavisnosti Kosova u vremenu koje je prethodilo agresiji zatvorena su beogradskim dogovorom.

Teritorijalna celovitost naše zemlje ne može biti dovedena u pitanje.

Mi smo izdržali i zemlju odbranili, jer smo čitav problem izneli na vrh svetske piramide autoriteta, pred Ujedinjene nacije i stavili ga da bude rešavano pod okriljem Ujedinjenih nacija i u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Pod okriljem Ujedinijenih nacija, biće međunarodne snage koje se raspoređuju na Kosovu sa zadatkom da podjednako brinu o bezbednosti svih građana, a pod okriljem Ujedinjenih nacija odvijaće se i politički proces koji će biti baziran na principima koji proizilaze iz rasprava vođenih ranije, ali isto tako i podjednako na suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

To znači, može biti reči u tom političkom procesu samo o autonomiji i ni o čemu drugom izvan toga.

Izlaskom pred Ujedinjene nacije mi nismo branili samo svoju zemlju već smo ponovo na svetsku scenu vratili Ujedinjene nacije koje 80 dana od pre početka ove agresije, nisu funkcionisale.

To je naš doprinos zalaganjima čitavog slobodoljubivog sveta, to je naš doprinos tendencijama da se stvara multipolarni svet, da se ne prihvata stvaranje sveta koji će biti vođen diktatom sile iz jednog centra.

I mislim da će taj doprinos biti ogroman u istoriji i da će heroizam našeg naroda u otporu mnogostruko većem neprijatelju i snažnijem neprijatelju, dati pečat kraju 20. veka. U to sam uveren.

Mi smo pokazali da imamo nepobedivu vojsku i siguran sam, najbolju vojsku na svetu. Kad kažem vojsku, neka se to shvati široko. Mislim na vojsku, policiju i sve snage državne odbrane. Oni su pokazali pred čitavim svetom kako se brani naš narod, kako čvrsto i jedinstveno stoji zato što je narod bio vojska i zato što je vojska bila narod.

I nikada u dosadašnjoj istoriji, kao u ovom ratu, narod nikada nije bio tako jedinstven i nikada u dosadašnjoj istoriji nismo imali manji broj kukavica, koje su pobegle iz zemlje da tamo, na sigurnom, sačekaju kraj rata.

U ovom trenutku, suočavamo se sa mnogim novim problemima koji će otvoriti mnoge nove dužnosti na kraju agresije i početka mira.

Da se ​​brine o onima kojima je to najpotrebnije, porodicama poginulih, ožalošćenima, svim onim radnicima i poljoprivrednicima i građanima kojima je rat naneo štetu i kojima je potrebna pomoć. Svima je potrebna pomoć.

Suočavamo se sa rekonstrukcijom zemlje.

Odmah ćemo početi sa obnovom mostova, naših fabrika, puteva, moramo ponovo da pokrenemo veliki razvoj koji će odražavati vitalnost svih naših građana.

A kada govorim o našim ljudima, mislim na sve građane i nacionalnosti.

Mi smo branili jedino multietničko društvo koje je ostalo kao ostatak bivše Jugoslavije - ovo je još jedno veliko dostignuće naše odbrane.

Snage koje dolaze na Kosovo će služiti miru, bez obzira iz kojih zemalja dolaze.

Vojska uvek sledi naređenja i red je ovde da zaštiti ljude i mir.

Rad koji predstoji zahteva veliku mobilizaciju. Mislim da je jedinstvo u ovim teškim vremenima veliko dostignuće koje moramo sačuvati u predstojećim vremenima.

Svim građanima Jugoslavije želim puno radosti i uspeha u rekonstrukciji naše zemlje!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.