RUSIJA I ZAPAD VODE RAT ZA KOSOVO U NJUJORKU! Savet bezbednosti UN šalje JAKU PORUKU Srbima i Albancima
Savet bezbednosti UN, Foto: AP

SVE JE SPREMNO!

RUSIJA I ZAPAD VODE RAT ZA KOSOVO U NJUJORKU! Savet bezbednosti UN šalje JAKU PORUKU Srbima i Albancima

Danas će leteti perje u UN...

Objavljeno:

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku razmatraće Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK, a u fokusu zasedanja biće poslednja brutalna akcija kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK obuhvata period od 16. januara do 15. maja ove godine i u njemu je navedeno da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i da izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

Gutereš je zatražio da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga i naglasio da su takse na proizvode iz centralne Srbije još uvek na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Generalni sekretar UN apelovao je na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede.

Gutereš je naveo i da od prethodnog izveštaja nije održan ni jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

foto: AP/Bilal Hussein

U izveštaju se navodi da je u poslednjih šest meseci zabeleženo nekoliko incidenata u etnički mešovitim sredinama, pa je sredinom januara u selu Novak kod Prizrena oštećena škola u koju većinom idu srpska deca, dok je napadač, koga su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

"12. aprila u okolini sela Donji Jasenovik ođeknula je eksplozija u kojoj su oštećena dva vozila i kancelarija", naveo je Gutereš.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavljaće Srbiju na sednici SB UN.

Dačić će u izlaganju ukazati na potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja KiM na Savetu bezbednosti UN i neophodnost da UNMIK ostane angažovan na doslednom sprovođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, posebno imajući u vidu porast tenzija i nestabilnu bezbednosnu situaciju u Pokrajini.

Poslednji upad kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN, biće tema u fokusu zasedanja, a Dačić će se, pored toga, osvrnuti i na niz provokativnih akcija Prištine, kojima se pored nepoštovanja dogovorenog iz Briselskog dijaloga, najdrastičnije krši Rezolucija SB UN 1244.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.