VUČIĆ JE SEO ZA STO SA TAČIJEM I ĐUKANOVIĆEM! Zatim je OČITAO LEKCIJU Albancima, Hašim ga je samo BLEDO gledao
Aleksandar Vučić u Bratislavi, Foto: Instagram

RASPRAVA U BRATISLAVI

VUČIĆ JE SEO ZA STO SA TAČIJEM I ĐUKANOVIĆEM! Zatim je OČITAO LEKCIJU Albancima, Hašim ga je samo BLEDO gledao

Evo kako je to izgledalo

Objavljeno: 16:55h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas u Bratislavi na GLOBSEC 2019 forumu.

Vučić je na samom početku panela posvećenom dijalogu Beograda i Prištine uoči samita u Parizu rekao da je svet podeljen - pola je priznalo nezavisnost tzv. Kosova, a druga polovina ne, a da prištinski lider Hašim Tači misli da ono pripada samo kosovskim Albancima.

Vučić je naglasio da je mir potreban, ali i da su neke od opcija koja je Srbija bila rada da predloži naišle ne samo na odbijanje u međunarodnoj zajednici već i u samoj Srbiji.

- Teritorija Kosova prema Tačijevom i albanskom gledištu pripada samo Albancima a prema našem Ustavu, celokupna teritorija Kosova pripada isključivo Srbiji i šta mi radimo? Mi radimo samo svoj posao i sprečavamo ulazak Kosova u Unesko i Interpol jer ga ne priznajemo kao nezavisnu državu... I Tači kaže da je to bilo naše agresivno ponašanje... Agresivno? Ničim nismo ugrozili žitelje na Kosovu... - rekao je Vučić objasnivši učesnicima panela u Bratislavi kakvu Srbija štetu trpi zbog prištinskih taksi koje su potpuno suprotne sporazumu CEFTA koje su zapadnobalkanske države potpisale još 2006. godine.

Na pitanje moderatora da li je i kada Srbija spremna da se vrati pregovorima, Vučić je rekao: Odmah... Sutra... jedini uslov jeste da se ukinu takse i onda može da se pregovara o čemu god želite.

Tači je kao argument izneo da "Srbija sprečava članstvo Kosova" u međunarodnim organizacijama na šta mu je Vučić odgovorio da to nema nikakve veze sa Uneskom i Interpolom već sa EU, a te organizacije nisu ni u kakvoj vezi sa Evropskom unijom.

On je doputovao u glavni grad Slovačke. Vučić je prethodno rekao da će na forumu u slovačkoj prestonici tražiti pomoć da Priština ukine taksu na srpske proizvode, kao preduslov za nastavak dijaloga. Predsednik Srbije je najavio susret sa predstavnikom američke administracije za evropske i evroazijske poslove Filipom Rikerom, ali ne i sa Hašimom Tačijem koji će, prema najavama, takođe boraviti u Bratislavi.

Na pitanje moderatora da li je i kada Srbija spremna da se vrati pregovorima, Vučić je rekao: Odmah... Sutra... jedini uslov jeste da se ukinu takse i onda može da se pregovara o čemu god želite.

Na opasku moderatora da ne vidi širu sliku (big picture) kad je reč o postizanju dogovora s Prištinom nego priča o 300 miliona evra štete od taksi, Vučić mu je odgovorio da možda ne vidi širu sliku ali da hoće tih 300 miliona koji su uzeti a pripadaju narodu Srbije.

Tači je kao argument izneo da "Srbija sprečava članstvo Kosova" u međunarodnim organizacijama na šta mu je Vučić odgovorio da toga nema u sporazumu niti da to ima ikakve veze sa Uneskom i Interpolom već sa EU, a te organizacije nisu ni u kakvoj vezi sa Evropskom unijom.

Tači je u Bratislavi rekao da veruje da sporazum sa Beogradom može biti postignut do kraja godine. Vučić, naprotiv, nije bio takav optimista a u nastavku panela je rekao da je njemu i njegovoj stranci pao rejting posle rasprave o Kosmetu u Skupštini Srbije gde je donekle bio označen i kao "izdajnik srpskih nacionalnih interesa."

"Zato je Milo na vlasti 30 godina"

Zato je Milo na vlasti 30 godina, našalio se Vučić posle pitanja upućenog Đukanoviću hoće li se uoči izbora odreći funkcije šefa stranke jer je šef države na šta je Milo diplomatski uzvratio da u ovom trenutku na to pitanje ne može da odgovori.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.