OSNOVAO JE DS, BIO JE VOĐA PANTERA U RATU, A ONDA JE IZREŠETAN! Ubistvo MAUZERA i dalje je NAJBOLJE ČUVANA TAJNA
Ljubiša Savić Mauzer, Foto: Prentscren

ZLOČIN!

OSNOVAO JE DS, BIO JE VOĐA PANTERA U RATU, A ONDA JE IZREŠETAN! Ubistvo MAUZERA i dalje je NAJBOLJE ČUVANA TAJNA

Ubijen je jer je smetao i Palama i Beogradu...

Objavljeno: 11:03h

Navršava se 19 godina od ubistva Ljubiše Savića Mauzera, komandanta "Garde Panteri", osnivača i lidera Demokratske stranke i nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske.

Ubica Đorđe Ždrale izdržava dvadesetogodišnju kaznu.

Nalogodavci ubistva još su nepoznati, iako je u postupku dokazano da je ubistvo planirao i organizovao veći broj lica.

Takvog čoveka, kaže saborac, mogao je ubiti samo onaj ko ne zna ni šta je rat, ni šta je srpstvo, dok za adresu ubica kažu da je u brojnim ubistvima u Srbiji bilo dosta mobe iz RS – došlo vreme da se mobe vrate.

Do kraja se borio protiv unovčavanja srpstva vođen sopstvenim kredom: "Kad oduzmemo od onih koji su u ratu uzeli sve što nisu imali, i odužimo se onima koji su za otadžbinu dali sve što su imali, možemo reći da imamo državu." Zbog toga je, kažu, morao da plati. Onaj ko se sav posvetio borbi protiv kriminala, ubijen je kao poslednji kriminalac.

Nepodeljeno je mišljenje da se ovde radi o političkom ubistvu. Mauzer je, pored ostalog, bio opasan svedok. Sve češće se govorilo da on u Hagu ima specijalan status – svedoka optužbe. Oni koji su ga ubili, ili pre oni koji su naručili njegovo ubistvo, znali su da sa njim nema pogađanja. Toliko o mogućim motivima, a o izvršiocima? Mauzerovi saborci kažu da to nije mogao uraditi čovek nego jajara, onaj ko nije video ratište, poginule borce, samo takav je mogao, pucajući iz zasede u Mauzera, pljunuti na sve što je pravim Srbima sveto. Ali, "posao" je završen, jasna je poruka svima koji ne gledaju svoja posla.

foto: Prentscren

SVEDOK OPTUŽBE: Kritične večeri Mauzer je pošao u selo Velika Obarska da vrati džip semberskom mlinaru Čedi Pavloviću. Kilometar od centra, kod železničke stanice, kad je stao da primi u kola vremešnu Jelisavetu Ljubojević koja je stopirala, izrešetan je iz automatskog oružja. Policija je saopštila da su ubice bile u crvenoj tojoti, registarska tablica 099-J-206, za koju se ispostavilo da je ukradena i da je vlasništvo bijeljinskog DP "Napredak". Automobil, dva kalašnjikova i odeća napadača, pronađeni su na magistralnom putu za Ugljevik, u selu Hase. Nekoliko dana kasnije, načelnik bijeljinskog Centra javne bezbednosti Savo Cvetinović saopštava da nije utvrđeno kome pripadaju otisci pronađeni u automobilu, da će sve zavisiti od toga kuda budu vodili tragovi, te da je zatražena pomoć SFOR-a, koji je tog dana izvodio vežbe. I to bi, što se tiče policije, bilo sve. Oni koji su očekivali više, pitaju, kako je moguće da se ubistvo dogodi kad je ceo grad na nogama, zašto niko nije priveden, zašto područje nije blokirano, zašto su granice ostale otvorene... Pitaju se i zašto je Mauzer, svestan da je stalna meta, te večeri bio sam. Pogotovo zato što je toga dana dobio anonimnu poruku da se skloni, da mu je pripremljena likvidacija... I odgovaraju da je to bila hiljadita dojava o opasnosti, da mu je dosadilo da menja automobile, pravce kretanja, da je u poslednje vreme govorio – ako smrt mora da dođe, bolje da dođe pre nego kasnije...

Slična pitanja i odgovori na sahrani. Hiljade ljudi u rodnim Kovačićima. Opelo služi vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, prisutni i predstavnici MUP-a i VRS-a, veterani iz "Pantera", Biljana Plavšić. Prisutan i lovac na Tita, Nikola Kavaja. Pita, je l’ smo komunjarski ili četnički list, kad sazna, kaže da ono što od njega čujemo, možemo da publikujemo. Mauzera upoznao preko "pošte", dok je bio u zatvorima SAD, po povratku u otadžbinu sreo se sa tim čovekom, junakom i srpskim patriotom nekoliko puta. Bio mu je brat, i po pušci, i po krvi, i po ideologiji, teško mu pala njegova smrt, voli junake. Završava upozorenjem – "Ovo što sam ti kaza', nemoj da mi okreneš, ja ću te potražit"...

Sagovornici bliski Mauzeru upoznaju nas sa "genezom" njegove likvidacije. Smetao i Palama i Beogradu, znao kako ide linija komandovanja. Bio opasan zato što nije samo govorio, recimo, da je Slobodan Milošević najveće zlo srpskog naroda, imao muda i da nešto uradi, i to se znalo, to su ponajbolje znali oni gore. Iako mu je, zbog prekoračenja ovlašćenja u istrazi povodom ubistva Srđana Kneževića doživotno zabranjen rad u policiji, njegova reč i informacija su u krugovima vlade, pa međunarodne zajednice, imali snagu funkcije. Navodno mu je Dodik ponudio mesto savetnika za nacionalnu bezbednost.

Kako se mnogo spekulisalo sa tim da li je Mauzer na haškoj listi, Hag se nije izjašnjavao, u nekim krugovima je "provaljeno" da on ima specijalan status svedoka optužbe. I mada je, kažu, Mauzer odbijao sve vrste kontakta sa takvim polazištem, mnogi su se uplašili njegovog eventualnog dobrovoljnog odlaska u Hag. Sam je, u šali, govorio da ako ode, biće gradonačelnik zatvora, a Krajišnik njegov zamenik.

foto: Prentscren

Poznavaoci prilika kažu i da je istragom oko ubistva Srđana Kneževića došao i do podataka o ubistvima u Srbiji, da je to glavni razlog njegovog smenjivanja sa mesta načelnika Uprave policije RS, u čemu su se poklopili interesi domaće mafije i međunarodne zajednice. Da je znao mnogo, i sve beležio. Da je sve na "sigurnom". Među znake upozorenja ubrajaju skorašnju TV izjavu "pod Palmom" radikalnog srbijanskog političara da je Mauzer bio junak u ratu, ali da je posle rata počeo da potkazuje druge da bi se lično oprao, te emisiju fantomske paljanske Televizije S, u kojoj su dvojica koje je Mauzer optužio za ubistvo Kneževića, povodom njegove odgovornosti zbog maltretiranja i lažnih optužbi, izjavili da za Mauzera postoje tri pravde – pravosuđe, božanska i zemaljska pravda. Na kraju će nam reći da je Mauzerovim ubistvom atmosfera straha i nesigurnosti preseljena iz Srbije u RS, a u vezi sa adresom ubica, da je u brojnim ubistvima u Srbiji "bilo dosta mobe iz RS – došlo vreme da se mobe vrate".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.